Бурни сцени се разиграха вчера на специално заседание на словашкия

...
Бурни сцени се разиграха вчера на специално заседание на словашкия
Коментари Харесай

Бурни сцени в парламента в Словакия заради военен договор със САЩ

Бурни подиуми се разиграха през вчерашния ден на особено съвещание на словашкия парламент, отдадено на противоречив боен контракт със Съединени американски щати, съобщи ДПА.

В началото на дебатите крайнодесни депутати блокираха със словашко знаме трибуната на оратора, с цел да попречат на консервативния министър на защитата Ярослав Над да приказва.

Когато двама депутати от съуправляващите либерали застанаха с украинско знаме пред политиците, блокирали трибуната, последните ги заляха с вода.

В последвалата блъсканица други крайнодесни депутати изтръгнаха украинското знаме от либералите и смъкнаха маската от лицето на един от тях.

Заседанието, което продължи до вечерта, се наложи да бъде прекъсвано неколкократно поради крясъци и други прояви на неодобрение.

Днес депутатите би трябвало да гласоподават контракта. Споразумението разрешава на Съединени американски щати да засилят военното си наличие в страната от Европейски Съюз, която граничи с Украйна, по-специално посредством разширение на две военни летища.

Министърът на защитата Над към този момент подписа предходната седмица във Вашингтон и го посочи като гаранция за сигурността на Словакия.

Двете социалдемократически опозиционни партии и десните екстремисти обаче го отхвърлят. Сделката би трябвало да бъде утвърдена от законодателния орган, с цел да влезе в действие.

През януари Главната прокуратура също се разгласи срещу контракта, като съобщи, че той е дефиниран едностранно в интерес на Съединени американски щати и противоконституционно лимитира държавния суверенитет на Словакия.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР