Бургаският районен проведе първото заседание по дело за укривателство, по

...
Бургаският районен проведе първото заседание по дело за укривателство, по
Коментари Харесай

Съдът отказа да прекрати делото срещу Бенчо Бенчев

Бургаският областен организира първото съвещание по дело за укривателство, по което е обвиняем е Бенчо Бенчев. Делото е за персонално укривателство и държане на необезопасени огнестрелни оръжия и муниции. Защитата на подсъдимия пледира, че на досъдебното произвеждане са позволени основни нарушавания на процесуалните правила. Според юристите на Бенчев те са довели до ограничение на процесуалните права на обвинения. Те настояха делото да бъде върнато на държавното обвиняване за премахване на нарушаванията.
Районният съд отхвърли доводите на отбраната като неоснователни и остави без почитание настояванията за връщане на делото.
Относно непреведени документи, актуалният правосъден състав откри за безпредметно листи с изписан текст на гръцки език да бъдат преведени още веднъж на български език, защото те съставляват превод на непознатия език. Касае се за превод от български на гръцки език на документи предопределени за Република Гърция по издадената Европейска заповед за арест.
По отношение изказванията на отбраната за описанието на действията, вменени на подсъдимия като причинител, както и в какви форми са осъществени, съдът счита, че обвиняването е разказано с изтъкване на съответни признаци . Направените възражения са на първо място по съществото на делото, касаят материално-правни въпроси, които не следва да се разискват в разпоредително съвещание, а единствено и само с окончателния правосъден акт.
По отношение на твърденото нарушаване, че в Истанбул се намират четири хотела с името „ Рамада “, съдът откри и този аргумент за безпочвен.
Съдът не възприе логиката, че откакто едно закононарушение следва да се проверява от следовател, а друго от проверяващ служител на реда, а в съответния случай трите действия по обвинителния акт са разследвани единствено от следовател, е налице нарушаване на процесуалните правила. Съдебната инстанция откри за изцяло целесъобразно, с оглед сложността на делото, следствието да бъде осъществено от магистрат - следовател.
Районният съд не откри за състоятелен и довода , че Димитър Желязков е бил посочен в обстоятелствената част на обвинителния акт като очевидец и като обвинен. По делото е посочено, че очевидецът е бил притеглен от Спец прокуратурата и като обвинен.
Съдът удостовери взетата мярка за неотклонение „ Парична гаранция “ в размер на 50 000 лв. по отношение на Бенчо Бенчев. Не беше почетена молбата на отбраната за разрешаване на подсъдимия да напусне рамките страната за избран период, за обзор и консултация в болница в Истанбул, Турция. Съдебната инстанция удостовери мярката за процесуална насила „ Забрана за овакантяване на рамките на Република България “.
Делото продължава по общия ред, с чуване на очевидци.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР