Бургаският Окръжен съд отказа екстрадирането на руския гражданин Сергей Л.

...
Бургаският Окръжен съд отказа екстрадирането на руския гражданин Сергей Л.
Коментари Харесай

Бургаският окръжен съд отказа екстрадицията на руснака Сергей Л.

Бургаският Окръжен съд отхвърли изгонването на съветския жител Сергей Л. и предаването му на правосъдните управляващи на Руската Федерация, оповестиха от съда.

Решението на Окръжен съд - Бургас може да бъде обжалвано или протестирано в 7-дневен период пред Апелативен съд - Бургас.

Припомняме, че с Определение от 27 май 2022 година, Окръжен съд - Бургас бе  наложил на Сергей Л. краткотрайна мярка " Домашен арест " за период до 40 дни , която да се извършва по непрекъснатия адрес на лицето - с. Равда. Съдът е наложил по отношение на желаното лице и мярка за процесуална насила " Забрана за овакантяване рамките на Република България ". 
 Съдът не позволи екстрадицията на Алексей Алчин в Русия
Съдът не позволи екстрадицията на Алексей Алчин в Русия

Магистратите постановиха освобождението му

Производството бе гледано по реда на Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест и формирано по искане на Окръжна прокуратура - Бургас във връзка молба на Генералната прокуратура на Руската Федерация за екстрадиция на Сергей Л., с оглед осъществяване по отношение на него на наказателно гонене

Сергей Л. се търси от съветските управляващи по обвинявания в проведена незаконна група, противозаконен хазарт и рушвет .

Защитата пледира пред правосъдния състав настояването за предаването на Сергей Л. да не бъде почетено . Защитата обърна внимание на систематичното нарушение на правата на индивида в Руската Федерация и по особено на изискванията в пандизите и следствените арести и всеобщите практики на изтезания там. В правосъдното съвещание юристите показаха отчети на правозащитни организации . Изложиха тезата, че дадените гаранции от Руската Федерация, че Сергей Л. няма да бъде подлаган на грубо и унизително отношение не са задоволително безапелационни.

В предоставената му последна дума, Сергей Л. помоли съда да не бъде ектрадиран, защото обвиняванията против него са изфабрикувани заради политическата му активност и дейната му гражданска позиция.

Окръжен съд - Бургас счете, че изказванието на съветския жител, че е жертва на политическо гонене в Русия, не е подкрепено от безапелационни доказателства .

В производството по екстрадиция обаче, съдът следва да реши дали в случай че лицето бъде предадено на искащата страна, то няма да бъде изложено на отношение, противоречащо на Европейския съд за правата на индивида (ЕСПЧ).

От Европейския съд по правата на индивида са установили съществуването на систематични и общи дефекти в изискванията на отнемане от независимост в следствените арести в Руската Федерация.

Окръжен съд - Бургас сложи под подозрение дадените от съветската страна гаранции, че Сергей Л. няма да бъде подлаган на изтезаване, грубо, нечовешко, унижаващо достолепието отнасяне или наказване .

Европейски съд по правата на човека неведнъж е установявал тежки нарушавания на правата на индивида, в това число случаи на мъчение и друго нечовешко отношение към лишените от независимост в Руската Федерация. Окръжен съд - Бургас счете, че съществуват съществени учредения за съмнение, че желаното лице може да бъде подложено в Руската Федерация на принуждение, изтезания или грубо, нечовешко и унизително отношение в нарушаване на член 3 от Европейска конвенция за правата на човека и не са обезпечени правата му според условията на интернационалното право, като в същото време липсва какъвто и да било ефикасен механизъм за надзор по съблюдаване на дадените от съветската страна гаранции, че това няма да се случи.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР