Бургаската рафинерия Нефтохим заобикаля петролното ембарго на Европейския съюз. По

...
Бургаската рафинерия Нефтохим заобикаля петролното ембарго на Европейския съюз. По
Коментари Харесай

Разследване: Русия печели около 1 млрд. евро като заобикаля ембаргото на ЕС през България

" Бургаската рафинерия " Нефтохим " заобикаля петролното ембарго на Европейския съюз. По този метод Русия е спечелила към 1 милиард евро ", показвадокладот взаимно следствие на неправителствената организация Global Witness, Центъра за проучване на демокрацията в България и Центъра за проучване на силата и чистия въздух.

Според отчета дерогацията за България, Унгария, Словакия и Чехия - давнасят съветски петролдо края на 2024 година, разрешава подмолното предложение на съветски нефт на европейския пазар.

" Текущата граница на цените на петрола, избрана на 60 $ за барел, е нарушена. Руската примес " Уралс " в този момент се търгува на към 75 $ за барел. Руският експорт продължава да пораства, достигайки връх от 3,72 милиона барела дневно при започване на октомври. Приблизително 20-25% от европейския импорт на недопечен нефт и рафинирани артикули към момента е с съветски генезис, постоянно непряко през трети страни като Турция, ОАЕ, Мароко, Египет и Индия ", означават създателите на разбора.

Изданието “Политико ”посочва, че съгласно следствието Кремъл се е възползвал от неповторимото изключение от възбраната на Европейски Съюз, като България е изнасяла милиони барели съветски нефт.

Само сред март и юли рафинерията на “Лукойл ” е изнесла към 3 милиона барела горива, създадени от съветския нефт.

От Global Witness показват, че “Лукойл Нефтохим ” - Бургас е най-голямата рафинерия в България. След нахлуването на Русия в Украйна тя се трансформира в един от най-големите международни консуматори на съветски нефт. “Нашето следствие разкрива, че рафинерията е погълнала над 4,95 милиона тона съветски недопечен нефт през първите 10 месеца на 2023 година, допринасяйки за към 1,13 милиарда евро на Кремъл като доходи от директни налози. Според съветския президент Владимир Путин това би било задоволително за финансиране на интервенциите на наемническата формация ”Вагнер ” за цяла година ”, прибавят от неправителствената организация.

Анализът на данните от промишлеността разкрива, че съветският нефт в този момент съставлява 93% от вноса на Бургас, нараствайки от 70% преди нашествието. В същото време Бургас изнася огромни количества от продуктите, които рафинира.

Според разбора износът на " Лукойл " е за 930 млн. евро през 2023 година и Русия употребява Европейски Съюз като врата за опазване на своя дял от международния петролен пазар. Въпреки че директният експорт за страните от Европейски Съюз е намалял през 2023 година, " Лукойл " е употребявал пристанища на Европейски Съюз и основни центрове в интернационалните води (като Каламата, Малта и Сеута) за прехвърляния от транспортен съд на транспортен съд и по-нататъшен експорт към страни отвън Европейски Съюз. Между март и юли 2023 година 239 000 тона рафинирани артикули са напуснали български пристанища за пътувания, чиято последна дестинация може да бъде скрита посредством поредност от прехвърляния от транспортен съд на транспортен съд, се показва в отчета на трите организации.

Те са анализирали данни от следене на кораби с товари от " Нефтохим ", съгласно които евентуално рафинерията е нарушила възбраната за продажба на петролни артикули в други страни членки на Европейски Съюз.

В разбора се показва, че на 8 август корабът Seaexpress, ръководен от гръцката компания Thenamaris Ship Management, идва на пристанище Бургас, където товари 40 000 тона мазут от рафинерията.

Данните от следенето разкриват, че корабът е подхванал 15-дневно пътешестване през Средиземно море, като в последна сметка е разтоварил в холандското пристанище Ротердам. Прави усещане, че преди Seaexpress да вземе товара си, бургаската рафинерия не е получавала неруски недопечен нефт за интервал от 21 дни. Вместо това са пристигнали четири колета съветски недопечен нефт за общо над 340 000 тона. Следователно е доста евентуално горивото, натоварено на Seaexpress, да съдържа забележителен съставен елемент, получен от съветски недопечен нефт, считат анализаторите.

Разследването разкрива, че до момента тази година България е изнесла повече за Европейски Съюз, в сравнение с е внесла от страни, разнообразни от Русия, което повдига съществени въпроси дали Бургас ще успее да съблюдава закона за всеобщия баланс.

От Global Witness показват, че Бургас освен основава заден път за съветски нефт в Европейски Съюз - рафинерията е изнасяла артикули и към други ембаргови юрисдикции като Съединените щати. Данните за корабоплаването демонстрират, че тази година Съединени американски щати са внесли над 70 000 тона рафинирани артикули от Бургас.

Европейски Съюз би трябвало да затвори многото малки врати в възбраната си за съветски нефт и да усили вложенията в прехода към чиста сила, се показва в отчета.

До този миг от " Нефтохим " не са коментирали тематиката.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР