Бургаската рафинерия Лукойл Нефтохим“ трябва да преведе на бюджета още

...
Бургаската рафинерия Лукойл Нефтохим“ трябва да преведе на бюджета още
Коментари Харесай

„Лукойл“ дължи 27.5 млн. лв. „солидарна вноска“ за януари

Бургаската рафинерия „ Лукойл Нефтохим “ би трябвало да преведе на бюджета още 27.5 млн. лева като „ солидарната вноска “ за месец януари. Това са изчисленията на Министерство на стопанската система, което до 15-о число на всеки месец дефинира размера на изключителния налог върху " свръхпечалба ", която рафинерията записва поради дерогацията за потребление на съветски нефт.
Изчисленията
За изчисляването на сумата се употребява формула, избрана в Закона за компенсиране на разноските на потребителите за превоз. Взимат се параметрите средномесечна цена за месец януари 2024 година на недопечен петрол вид Брент (80 щатски $ за барел) и средномесечна цена за месец януари 2024 година на недопечен петрол с генезис от Русия или изнесен от Русия (60 щатски $ за барел).

С изключителния налог се облагат нефтопродуктите с код по КН 27 10, изведени от данъчните хранилища през януари, създадени от петрол с генезис от Русия или изнесен от Русия, по подадени данни от Агенция „ Митници “.
Внос няма, само че има вноска
От началото на годината бургаската рафинерия не е внасяла нефт с генезис Русия. Данните бяха публично изнесени в отговор на въпрос от министъра на стопанската система Богдан Богданов преди дни. „ Лукойл Нефтохим “ към този момент внася недопечен петрол от Ирак (Basrah Medium), казахстанските сортове CPC Blend Crude Oil и Kazakhstan Export Blend Crude Oil (KEBCO), както и Arabian Light от Саудитска Арабия и дребни количества от Тунис (Хелм).

Последните количества съветски петрол бяха вкарани в България през декември.

Въпреки това е „ допустимо да има създадени количества артикули с КОД по КН 27 10, изведени от данъчен склад през януари, само че които са създадени от недопечен петрол с генезис от Русия, или изнесен от Русия, през предходния месец “, разясниха от отрасловото министерство за Economic.bg.

Така че вноската по Закона за компенсиране на разноските на потребителите за превоз и Заповедта на министъра на стопанската система и промишлеността за месец януари зависи и тези данни.
„ Лукойл “ има други сметки
За декември Министерството на стопанската система пресметна дължимата вноска на повече от 69 млн. лева „ Лукойл “ обаче употребява свои сметки и преведе единствено 45 млн. лева във Фонда „ Сигурност на електроенергийната система “.

На съвещанието на икономическа комисия в сряда заместник-председателят на Надзорния съвет на рафинерията Александър Величков обоснова по-ниската импортирана сума, стъпвайки на различен закон – този за Контрол по използване на ограничаващите ограничения с оглед дейностите на Русия, дестабилизиращи ситуацията в Украйна.

По думите му разминаване в количествата, които са обект на облагане, няма. Той изясни разликите в изчисленията на МИ и на „ Лукойл “ с " разминаване във взетите котировки ".

Тоест и в този момент не е ясно дали 27-те милиона лв., дължими съгласно МИ от „ Лукойл “ за януари, ще бъдат импортирани в цялостен размер, или сметките още веднъж ще се разминат. 

На съвещанието през вчерашния ден стана ясно, че разногласието сред „ Лукойл “ и страната по отношение на формулата на пресмятане ще се реши в съда.

В последна сметка точно с тези доходи страната възнамерява да изплати обезщетенията за превоз на потребителите поради скъпите горива. От думите на Богданов през вчерашния ден стана ясно, че парите ще бъдат ориентирани към 300 хиляди обществено слаби фамилии с деца.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР