Бургас. Вече няколко години на 21 май цяла Европа отбелязва

...
Бургас. Вече няколко години на 21 май цяла Европа отбелязва
Коментари Харесай

Денят на Натура 2000 - 21 май, ще бъде отбелязан в Поморийската лагуна

Бургас. Вече няколко години на 21 май цяла Европа отбелязва Деня на Натура 2000 и показва достиженията на мрежата и изгодите, които тя предлага на нашето общество. Това оповестиха Радостина Ценова от Българска фондация " Биоразнообразие ", съобщи кореспондент на Радио " Фокус " - Бургас . По думите ѝ с помощта на този специфичен ден европейските жители имаха опцията да научат за мрежата Натура 2000 и нейната роля за опазването на нашето споделено естествено завещание.

" Тази година имаме удоволствието да честваме Деня на Натура 2000 с учениците от 3 учебни заведения от Община Поморие, които ще посетят лагуната и ще се срещнат от близко с нейните жители (НУ „ Константин Величков " – с. Габерово, ОУ " Христо Ботев “ – с. Горица и ОУ " Св.св.Кирил и Методий " – с. Порой). Едночасовата стратегия на брега на Поморийско езеро ще включва сказка за лагуната, наблюдения на птици и къса викторина с награди за децата. Учениците ще могат да видят колонията на гривести рибарки в Поморийско езеро и надяваме се нейните посетители, следени в последните дни - 23 птици от типа розово фламинго, които при последния мониторинг на птиците, провеждан в границите на план Живот за Поморийската лагуна изненадаха нашите орнитолози. Фламингите си почиваха на острова пред Музея на солта, който е построен благодарение на доброволци на " Зелени Балкани ". Внасяйки нюанс и хубост, птиците от своя страна са се възползвали от спокойствието и тишината в региона на лагуната ", уточни експетът.

Тя добави, че наличието на розовото фламинго в Поморийско езеро и Бургаските езера от дълго време към този момент не е изненада. " До 2015 година у нас се срещаха единични екземпляри, по всяка възможност инцидентно дохвърчали от колониите в Турция и Гърция. Оттогава неговата бройка непрекъснато се усилва и през декември 2020 година са регистрирани невероятните 1290 екземпляра в Атанасовско езеро ", съобщи Ценова.

По думите ѝ тази година е специфична за природата и биологичното многообразие, защото по-късно се чака 196 страни да се срещнат по Конвенцията на Организация на обединените нации за биологичното многообразие в Китай и да одобряват нова световна рамка за отбрана и възобновяване на природата.

" Европейската комисия започва нова Глобална коалиция за биологично многообразие, #UnitedforBiodiversity, с която приканва всички международни национални паркове, предпазени зони, ботанически и зоологически градини, аквариуми, проучвателен центрове и университети, научни и природонаучни музеи да обединят напъните си и да приказват за природата преди тази решаваща интернационална среща ", разясни Радостина Ценова.

Поморийското езеро е част от най-важния комплекс от влажни зони по българското Черноморие. То има огромно значение за Европа като необичаен вид екосистема и място, където могат да се следят 40% от всички европейски типове птици. В момента в него се извършва план „ Живот за Поморийската лагуна “, който се реализира от съдружие „ Зелени Балкани “ в партньорство с „ М-Поморийски солници “ ЕООД, Българска фондация Биоразнообразие и биологична станция „ Tour du Valat “, Франция с поддръжката на стратегия LIFE на Европейски Съюз. Поморийско езеро е предпазена зона от европейската екологична мрежа Натура 2000. То е национална предпазена територия и Рамсарско място. Повече за плана - както и във фейсбук страницата Живот за Поморийската лагуна.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР