Бургас. В Бургас се разработва обучителна програма за аквапоника -

...
Бургас. В Бургас се разработва обучителна програма за аквапоника -
Коментари Харесай

В Бургас ще бъде демонстрирана аквапонична инсталация за домашно ползване

Бургас. В Бургас се създава обучителна стратегия за аквапоника - система за по едно и също време развъждане на риба и растения, която ще бъде предоставена гратис онлайн. Това оповестиха от Общината . Аквапоник инсталациите могат да зареждат със свежа продукция едно семейство или да се развиват в промишлен мащаб. От 14.00 часа в Екопарк за биоразнообразие и различен туризъм " Вая " ще бъде демонстрирана аквапонична апаратура за домашно прилагане, направена с елементарно налични материали.

През последните 10 години аквапониката закупи международно самопризнание, тъй като се потвърждава като благонадежден и резистентен способ за развъждане на храна. Тя притегля от ден на ден интерес и у нас. Аквапониката е новаторска, устойчива, високопроизводителна технология, която съчетава произвеждане на аквакултури (в рециркулационна система) с биологично развъждане на растения. Пример е за следено екологично земеделие с идеална среда за развъждане. Позволява целогодишно произвеждане на разнородни култури, по отношение на сезона и потребностите, наоколо до потребителя.

При аквапониката се употребява едвам 1/6 от водата, изразходвана при обичайното земеделие, и се създава 8 пъти повече храна на декар. Не се употребяват пестициди, хербициди или химически торове, а производството е целогодишно, в разнородни локации и при всевъзможни условия.

От 6 до 10 септември в Бургас се организира образование на обучители, обхващащо всички аспекти на аквапониката. Основните лектори са доцент д -р Галин Николов - изпълнителен шеф на ИАРА, д.в.м. Александър Атанасов и Константин Петров - преподаватели в Тракийския университет в Стара Загора.

Курсът е част от системата за образование по аквапоника, разработвана в връзка сред експерти от пет страни - България, Гърция, Румъния, Турция и Кипър.

В образованието са включени всички съществени аспекти на развъждане на риба и растения в аквапоника, като задачата на участващите в него обучители е посредством презентации и полемики да оформят курс за образование с практическа устременост, който ще бъде възложен гратис на страницата на плана www.smartfarmingproject.eu.

Обучителната стратегия се създава с поддръжката на Европейския съюз, Програма " Еразъм + ", по план Smart Farming 4.0 All. Целта е да се събере и показа информация за новите технологии в селското стопанство и в частност да бъде подкрепено развиването на хидропониката и аквапониката.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР