Бургас. Тази година голяма част от сигналите, които получавахме през

...
Бургас. Тази година голяма част от сигналите, които получавахме през
Коментари Харесай

Инж. Тонка Атанасова, РИОСВ - Бургас: 23 броя са констатираните нарушения при проверките, свързани с отпадъчните води и качеството на атмосферния въздух

Бургас. „ Тази година огромна част от сигналите, които получавахме през предните години във връзка с битови, нерегламентирани, зауствани отпадъчни води, са намалели доста от огромния брой инспекции, които извърши Регионална инспекция за опазване на околната среда през сезон 2018 година От 608 инспекции на 504 обекта, които обгръщат освен обекти, които касаят отпадъчни води, само че това касае и атмосферен въздух, боклуци и общини с разрешителни за заустване ". Това сподели пред публицисти инж. Тонка Атанасова, шеф на Регионална инспекция за опазване на околната среда – Бургас, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ - Бургас . „ Констатирахме доста по-малко нарушавания – 23 броя за интервала, в който извършихме тези инспекции и за този интервал сме наложили наказателни постановления за сумата от 153 хиляди лв. “, сподели още Атанасова.
По думите ѝ са наложени 11 наказания по член 69 от ЗЗОС, която глоба е в размер на близо 1 благ. и 800 хиляди лв.. Тя посочи, че най-голямата глоба, която към сегашния миг са наложили, това е на пречиствателна станция на Елените на стойност близо 1 благ. 790 хиляди лв..
„ Проверките по морските плажове, които извършихме взаимно с сътрудниците от Басейнова дирекция и общините. Оказа се, че тази година нямаме нито едно заустване в морските води. Всички плажни линии, по които има ситуирани преместваеми краткотрайни обекти са или в канализационните системи на обитаемото място или в черпателни резервоари, за които бяха показани съответните документи за привършване “, съобщи шефът на Регионална инспекция за опазване на околната среда – Бургас. Пречиствателните станции, които са ревизирали за този летен сезон са 14 броя. Това са в Поморие, Царево, Созопол, Равда, Слънчев бряг, Китен, Приморско, Лозенец, Обзор, Бяла и на ваканционно населено място Елените. Според Атанасова имало наложени санкции за станциите, при които към момента нямало построено в допълнение нетратно ходило за преичстване на нетрати. „ Санцкията от 9 000 лв. е наложена за Китен, а за 3 000 лв. е за Лозенец, където към този момент срещнало построяването на спомагателната реорганизация на пречиствателните станции “, добави Атанасова. По думите ѝ инспекциите по постъпили тъжби и сигнали са 16 на брой получени на зеления телефон и тел. 112, които са били главно за замърсяване с мазутени топчета. Основно недоволствата са били около кораба Мопанг, също по този начин и на Градина, Черноморец, Созопол.
Деница ДИМИТРОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР