Бургас. Според данните 2 милиона възрастни българи са със свръхтегло,

...
Бургас. Според данните 2 милиона възрастни българи са със свръхтегло,
Коментари Харесай

Йоанна Дочевска, АРБС: 2 милиона възрастни българи са със свръхтегло, 1 милион от тях са със затлъстяване, а едва 2-3 % от българите спортуват редовно

Бургас. Според данните 2 милиона възрастни българи са със свръхтегло, 1 милион от тях са със затлъстяване, а едвам 2-3 % от българите спортуват постоянно. Това сподели за Радио „ Фокус “ – Бургас Йоанна Дочевска - ръководител на Асоциацията за развиване на българския спорт (АРБС), по време на представянето на плана „ Физическите извършения като средство за предварителна защита и възобновяване от хронични болести “ (ПРЕВЕНТ). Събитието се организира в Бургас и е част от Националната осведомителна акция „ Заедно за по-добро белодробно здраве “.

Йоанна Дочевска уточни, че съгласно последната статистика, оповестена от Световната здравна организация, в България децата със свръхтегло са 200 000, а от тях 67 000 са със затлъстяване.
„ В България статистиката постоянно е леко условна, защото не сме сигурни по какъв начин се мерят числата, само че това са формалните данни от предходната седмица. 2 милиона възрастни българи са с със свръхтегло, 1 милион от тях са със затластяване, едвам 2 до 3 % от българите спортуват постоянно. Имаме много огромна празнота за запълване в тази сфера, по тази причина се надяваме посредством добра предварителна защита да не доближаваме до по-тежки обстановки за здравната ни система “, уточни още Йоанна Дочевска.

По мотив 19 май - Европейският ден за битка със затлъстяването, в Бургас беше показана европейска платформа, която е основана взаимно с университета в Шефилд, Англия, целяща предварителна защита на казуса със затлъстяването.

„ Преди години във Англия се вкарва държавна политика в посока определяне на физическа интензивност, т.е. както тук предписваме рецепта и лекарство, там предписват физическата интензивност като предварителна защита. Съответно това се поема от Здравната каса и е безусловно гратис както за деца, по този начин и за възрастни. Вдъхновени от тази самодейност, ние направихме платформа за образование на здравни и спортни експерти – за това по какъв начин физическата интензивност може да служи като предварителна защита. Платформата е безвъзмездна за прилагане от здравни и спортни експерти, които да се срещнат с другите типове физически извършения, които могат да се употребяват при разнообразни болести. Надяваме се това малко по-малко да стане процедура и в България “, добави ръководителят на АРБС.

Мария ПОПЧЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР