Бургас. Считаните за загубени ценни документи на Музикално дружество Родни

...
Бургас. Считаните за загубени ценни документи на Музикално дружество Родни
Коментари Харесай

Бургас: Документи за музикалната история на града отпреди век постъпиха в Държавния архив

Бургас. Считаните за изгубени скъпи документи на Музикално сдружение „ Родни звуци “, обхващащи интервала от 1910 година до 1947 година, постъпиха в Бургаския държавен списък със съдействието на Общината. Това оповестиха от пресцентъра на Община Бургас . Те ще бъдат показани пред аудитория на 8 юни 2018 година от 15.00 часа в зала „ Петя Дубарова “ на КЦ „ Морско казино “ във връзка Международен ден на архивите (9 юни). Музикално сдружение „ Родни звуци “ е учредено през октомври 1910 година, с което се дава началото на проведения музикален живот в Бургас. Преди това съществуват разнообразни опити в това направление, само че те са инцидентни и нетрайни. През 1921 година към сдружението се открива и национално музикално учебно заведение.
Допреди няколко месеца се приемаше, че въпросните документи са изгубени. В архива има обособени бумаги на „ Родни звуци “, най-вече в персоналните фондове на музиканти. С новопостъпилите документи всеки би могъл да наблюдава музикалния живот в Бургас през първата половина на 20 в.
Във връзка с празника Архивът ще отличи с грамоти номинираните в категориите „ Читател на годината “ за 2017 година, „ Приятел на архивите “ и „ Дарител на годината “.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР