Бургас. Първото събитие в програмата за месец декември на Държавна

...
Бургас. Първото събитие в програмата за месец декември на Държавна
Коментари Харесай

Държавна опера - Бургас ще представи балета „Жизел“

Бургас. Първото събитие в програмата за месец декември на Държавна опера – Бургас е балетната класика „ Жизел “ по музика на Адолф Адам. Считана за един от най-романтичните балетни творби, класиката ще показа още веднъж на бургаска сцена новия прочит на красивата любовна история – режисура и постановка на Галина Калчева, която е и репетитор на балетната натрупа на Държавна опера – Бургас. Това оповестиха от Държавна опера - Бургас . Спектакълът е от 19.00 часа през днешния ден в залата на Бургаската опера.

" Дългоочакваната премиера на 24 април т. година в залата на Бургаската опера на „ Жизел “ бе събитие за феновете на изящното балетно изкуство Спектакълът бе показан наново с триумф единствено 20 дни след премиерата – още веднъж в залата на Операта, както и на сцената на Летния спектакъл – в програмата на Бургаските музикални празници „ Емил Чакъров “ 2021 година „ Жизел “ е с напълно нов фон и костюми, впечатляващи с сантиментален обсег, нюх към детайлите, присъщи за епохата и посланията на творбата. Хореографията на балета в две дейности „ Жизел “ е на Жан Корали, Жул Перо и Мариус Петипа (редакция – Леонид Лавровски). Художник на декора е всепризнатият български занаятчия на сценографията Иван Токаджиев, Анна-Мария Токаджиева е художник на изящните костюми, съобразени с стилистиката на постановката, помощник-режисьор е Петър Тихолов ", показват от Държавна опера - Бургас.

" Персонажът на нежната почтена госпожица Жизел, която има трагична орис, само че посредством силата на любовта си съумява да избави своя обичан, даже от погубващия свят на сенките, ще бъде показан от младата солистка на балетната натрупа Полина Иванова. Тя направи ослепителен дебют в ролята на 14-и юли на сцената на Летен спектакъл – Бургас. В премиерния театър и във втория театър Полина Иванова бе в облика на кралицата на вилисите Мирта, а в функциите на Жизел и Алберт бяха Иванина Иванова и Емил Йорданов. В петък на бургаска сцена излиза премиер-балетистът Даниел Тичков като Алберт – принц, преоблечен като елементарен селски момък. Той също дебютира в ролята с огромен триумф на спектакъла на „ Жизел “ през м. юли. В облика на Мирта, предводителката на вилисите, влиза примабалерината Иванина Иванова. Според славянските митове, вилисите са приказни същества – духове на девойки, които са напуснали земния живот, преди да се задомят. Младите нетленни създания не са намирали покой в гроба, защото приживе не са задоволили желанието си да танцуват. Затова те излизат нощем от гробовете си, събират се на групи край огромните пътища и причакват инцидентни минувачи, увличат ги в непрестанни танци, до момента в който паднат мъртви от безсилие. Образа на лесничея Ханс, влюбен безнадеждно в Жизел, само че без красивата госпожица да споделя възприятията му, ще показа солистът на балетната натрупа Теодор Цаков “, показаха от Държавната опера.

„ В ролята на Батилда влиза Анелия Иванова, като Херцога ще се показа Светлан Николов, Берта ще бъде София Ловджиева, Вилфред – Стефан Типиков. Атрактивното динамично Pa de deux в първо деяние ще показват Натали Иванова и Кирил Филипов. На красиво завършената с баснословен фон сцена в петък излизат още: Яна Бердута, Даниела Туртуманова-Стоянова, Лая Рамон, Ива Овчарова, Събина Косева, Рая Чакърова. В огромния театър вземат участие и солисти и отбор към балетния състав на Държавна опера – Бургас, всеки от тях – неотменна част от цялостната приказност и прочувствено подстрекателство на сантименталното произведение. В балетната приказност вземат присъединяване и възпитаници от НУМСИ „ Проф. Панчо Владигеров “ – Бургас, Детски балетен спектакъл „ Капка “ и танцьори от Фолклорен отбор „ Странджа “, допълват от културната институция.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР