Бургас. Нова социална приемна отвори врати до подлеза на бул.

...
Бургас. Нова социална приемна отвори врати до подлеза на бул.
Коментари Харесай

Нова социална приемна отвори врати в Бургас

Бургас. Нова обществена приемна отвори порти до подлеза на бул. „ Христо Ботев “, или подлеза на Операта, както е прочут на жителите на Бургас. Това оповестиха от пресцентъра на Общината . Доскоро там се обитаваше Туристическият информативен център на Община Бургас, само че откакто бе изместен против Часовника, общинските пространства бяха ремонтирани и предоставени за прилагане и в услуга на хората с увреждания и техните родственици.

Предложението за нова обществена приемна е на кмета Димитър Николов, а задачата е в нея на едно място да работят общинските и държавни обществени служащи. Така хората с увреждания и роднините им няма да губят повече време в разкарване и блуждаене сред другите обществени служби в града.

„ Съвместната обществена приемна, в която държавната организация и общинската работа дават по едно и също време информация, консултация и обществени услуги ще улесни доста хората с увреждания. Помещението е пространно и на отзивчиво място. В момента в него има завършени три работни гишета, като следва разкриване и на още едно гише. В нея има задоволително място за изчакване и обособени места за попълване на нужните документи. Предстои да се усъвършенства още достъпността на площада пред приемната, посредством ремонт на построените рампи “, уточни кметът Николов, който посети на място откритата обществена приемна.

Досега хората с увреждания трябваше да посещават адреса на държавната дирекция „ Социално подкрепяне “ в ж.к. „ Братя Миладинови “, бл. 57, или този на общинската дирекция „ Здравеопазване и обществени действия “ на ул. „ Шейново “ № 24. С откриването на приемната това разкарване на трудноподвижните хора към този момент е прекъснато, а някогашната приемна на дирекция „ Социално подкрепяне “ в ж.к. „ Братя Миладинови “, бл. 57 към този момент няма да обслужва консуматори.

Съвместната приемна дава отговор изцяло на влезлия предходната година в действие нов закон за обществените услуги, като в нея ще бъдат предоставяни следните услуги:
-Провеждане на разяснително-информационна активност за даването на механизма персонална помощ според Закона за персоналната помощ и Наредба № РД-07-7 за включване в механизма персонална помощ;
- Прием на заявления-декларации за включване в механизма персонална помощ;
- Прием на заявления-декларации от претенденти за асистенти по механизма персонална помощ;
- Подписване и връчване на трудови контракти и тристранни съглашения свързани с даването на механизма персонална помощ;
- Подаване и приемане на месечни доклади, заявки за прилагане на отпуск и болнични листи на персоналните асистенти;
- Консултации свързани с даването на обществени услуги според Закона за обществените услуги, както и настоящи обществени планове и стратегии на територията на Община Бургас.

Освен това в приемната се правят съвещания на жители и банкет на заявления-декларации за прилагане на административни услуги в системата на Агенцията за обществено подкрепяне, касаещи правата на хората с увреждания на лица с сегашен адрес в териториалния обсег на община Бургас:
- Заявления-декларации за правене на самостоятелна оценка на потребностите на хората с увреждания по Закона за хората с увреждания /Oбн., Дъждовни води, бр. 105 от 18.12.2018 година, в действие от 1.01.2019 г./, включващи разнообразни типове поддръжка като: персонална помощ, финансова поддръжка и помощни средства, съоръжения, уреди и медицински произведения по одобрени стандарти за качество.
- Заявления-декларации за правене на предварителна оценка на потребностите и ориентиране на претендентите за прилагане обществени услуги по Закона за обществените услуги / Oбн., Дъждовни води, бр. 24 от 22.03.2019 година, в действие от 1.07.2020 г./.
- Заявления-декларации по Наредба №Н-19 от 02.12.2008 година за изискванията и реда за освобождение от възнаграждение на винетни такси при прилагане на платената пътна мрежа на лица с 50 и над 50 на 100 понижена продуктивност или степен на увреждане на лица и фамилии, отглеждащи деца с трайни увреждания до 18-годишна възраст и до довеждане докрай на приблизително обучение, само че не по-късно от 20-годишна възраст.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР