Бургас. Нов модерен център ще представя в най-голяма пълнота историята

...
Бургас. Нов модерен център ще представя в най-голяма пълнота историята
Коментари Харесай

Започна изграждането на нов модерен център в ТК Акве Калиде край Бургас

Бургас. Нов съвременен център ще показва в най-голяма цялост историята на Акве Калиде. Това оповестиха от Общината . Той ще бъде основан като част от самодейностите на Община Бургас за развиването на културно – историческия туризъм в града и района.

Туристическият обект ще дава опция както за показване на античната история на минералните извори, по този начин и опциите за провеждането на беседи и лекции.

Предвидено е постройката на центъра да бъде разграничена на две функционални елементи. В експозиционната част ще бъде ситуирана музейната експозиция, в която са събрани артефакти от осъществените археологически разкопки на минералните бани. Наред с тях ще бъдат изложени и експонати от фонда на Регионален исторически музей – Бургас. Гостуващи исторически сбирки също ще бъдат експонирани в изложбената зала.

В образователния музей посетителите ще имат опцията да се срещнат с бита на римляните, да облекат техни облекла, каквито са употребявали в всекидневието си, да се допрян до бойните им оръжия. Експозиционната част ще се употребява още за прожекции на филми, културни и исторически беседи.

Демонстрационната част на комплекса ще демонстрира на посетителите типичната баня, присъща за епохата на Римската империя. В другите ѝ елементи ще са показани съблекалнята, стаята за разтривки, басейнът с топла минерална вода. Зоната ще включва още фамилен ъгъл с детски басейн, парна баня, сауна и душове.

Изграждането на новия център се реализира по Проект „ Силата на водата. Подкрепа за повишение капацитета на община Бургас като конкурентоспособна туристическа дестинация. “ Той е финансиран от Оперативна стратегия „ Региони в напредък 2014 – 2020г. “, Фонд за устойчиви градове, Община Бургас.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР