Бургас. На 26 юни в село Евренозово - единственото в

...
Бургас. На 26 юни в село Евренозово - единственото в
Коментари Харесай

Илиян Янчев, кмет на Малко Търново: На 26 юни в село Евренозово - единственото в Странджа, останало без църква, ще се чуе камбанния звън

Бургас. На 26 юни в село Евренозово - единственото в Странджа, което беше останало без черква, ще се чуе камбанния звън. Това заяви за Радио " Фокус " - Бургас кметът на Малко Търново Илиян Янчев.

" От 12 села в община Малко Търново единственото, което нямаше черква, е село Евренозово. Заедно с жителите на селото поехме самодейност. Имаше всевъзможни компликации, само че бяхме твърдо уверени, че тази черква ще бъде построена - по този начин се и случи. В момента църквата в целия си искра е подготвена и на 26-ти хората в цяла Странджа ще чуем дълго чакания звън на камбаната, което е прелестно. Нека всички, които са свързани с този край, се усещат добре пристигнали. Няма нищо по-хубаво от това да вършим домове на Бога ", съобщи Илиян Янчев.

Кметът показа историята на църквата, започваща през 1929 година:
Тогава духовник в селото е бил Тодор Ключански - руснак, белогвардеец, приключил Ставрополската духовна семинария. Било определено църковно настоятелство в състав: Тодор Дражев,Антон Николов и Атанас Пелев. Това настоятелство и свещеника, посредством средства от дарения и с доброволния труд на цялото население, през 1929 год. издигат черква - необятна 3 м., дълга 12 м., висока 4 м. Главният майстор-зидар е Димитър Райчев от Малко Търново, с пръв асистент Никола Бялков, също малкотърновец. Основният строителен материал е камъкът – от вътре измазана с вар, а извън с вар и цимент, с дебелина на стените 80 см. Има 7 огромни прозорци и 4 дребни, дървени, прави. На иконостаса в долния ред били подредени иконите на Спасителят, Божията майка, Св. Троица, Св. Йоан Кръстител, Св. Николай. Цялото вътрешно обзавеждане било направено също от дарения, като се стартира от полюлея, кандилките, свещниците, покривките, дантелите, иконите и се стигне до камбаната - подарък от най- богатия дерекьовчанин Стамат Моллов, който след Евренозово се открил в Карабунар (Средец). Осветяването на църквата било на 20 септември 1931 година от Сливенския Митрополит Иларион. На огромните празници за причастие идвали и от селата Близнак, Младежко, Моряне. След 1944 година жителите на Евренозово се изселват в други обитаеми места и то обезлюдява. За църквата „ Света Троица “ няма кой да се грижи и последователно стартира да се разрушава. През 1956 година Общината в Малко Търново предписва да бъде съборена. Взривяването й става през април 1976 година по отношение на откриването на Овцекомплекс, за който се очаквало да дойде и Тодор Живков на 6 май 1976 година Взривена е с бомби, а теренът е изчистен с булдозер... През април 2006 година се събира Инициативен комитет от 20 индивида за набиране на средства, подготовка и започване на градеж на църква в село Евренозово, само че не съумяват да изградят отначало съборената църква. С това обаче опитите не свършват. През 2014 година беше направена първа копка и полагане на камък за изграждане на черква в с. Евренозово с благословията на Сливенският Митрополит Йоаникий. През 2015 година, навръх Благовещение, строителните действия започнаха. Много труд, доста донори, доста усложнения, само че през днешния ден църквата е подготвена за своето освещаване!

На 26 юни, от 9.00 часа, Агатополският свещеник Йеротей ще освети новопостроения храм „ Св.Троица “ в село Евренозово, а в 12.00 часа ще бъде раздаден курбан за всички поданици и посетители.

" Ще се веселя да можем да благодарим на всички, които вложиха труд, средства и време за построяването на този храм пред него ", добави Илиян Янчев.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР