Бургас. На 24 ноември т.г., сряда, от 16.00 часа, в

...
Бургас. На 24 ноември т.г., сряда, от 16.00 часа, в
Коментари Харесай

Новият двуезичен албум “Икони от Странджа и региона на Бургас” ще бъде представен в художествената галерия на 24 ноември

Бургас. На 24 ноември т.г., сряда, от 16.00 часа, в Бургаска Художествена Галерия " Петко Задгорски " ще се състои публично показване на най-новото ѝ издание. Това е двуезичният албум “Икони от Странджа и района на Бургас ”. Това оповестиха от Общината .

Проектът е сбъднат с финансовата поддръжка на Министерство на културата по стратегия " Финансиране на планове в региона на движимото културно завещание и образните изкуства ".

Галерията има една от най-ценните и неповторими сбирки от църковна живопис от района на Бургас и Странджа. Иконите, показани в този азбучник, са представителна извадка на мостри от ХVI до началото на ХХ в. Професионално са снимани и показани 115 от тях, част от фонда на БХГ „ Петко Задгорски “. Четиридесет не са показвани и представяни пред необятната аудитория до момента. Те са почистени, реставрирани, консервирани и експонирани в иконната зала на галерията.

В експозицията от икони на БХГ „ Петко Задгорски “ ще откриете извънредно многообразие като стилистика и метод в работата на иконописците, а дребното експонати от черноморските градове са измежду най-старите в сбирката.

Екип по плана:
Климент Атанасов, реставратор на иконите
Георги Динев, съставител
Мария Алексиева, съставител
Лилия Моллова, съставител
Петър Пецин, художник на корицата
Емил Спасов, снимка

Рецензии:
Проф. доктор Марин Добрев, шеф на ХГ – Стара Загора
Георги Динев, шеф на БХГ “Петко Задгорски ”

Партньори по плана: Община Бургас, Художествена изложба - Стара Загора, Културен център „ Морско казино “ - гр. Бургас Дружество на художниците – Бургас, СБХ - гр. София, НХА – филиал Бургас.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР