Бургас. На 15 декември 2017 г. бургаските военни моряци тържествено

...
Бургас. На 15 декември 2017 г. бургаските военни моряци тържествено
Коментари Харесай

ВМС: Бяха отбелязани 73 години от създаването на Военноморска база Бургас

Бургас. На 15 декември 2017 година бургаските военни моряци тържествено означиха 73 години от основаването на Военноморска база Бургас. Това оповестиха от пресцентъра на Военноморските сили (ВМС). На строевия плац в Пункт за базиране Бургас се организира церемониален боен обред във връзка празника. Началникът на щаба на флотилия бойни и спомагателни кораби капитан І сан Велко Велков поздрави персоналния състав и им пожела да бъдат все по този начин моряци по дух и предопределение и да не престават да носят в сърцата си най-съкровените полезности: чест, достолепие, моряшки дълг, професионализъм на море, взаимопомощ и безрезервност. Той награди отличилите се военнослужещи и цивилни чиновници.
На днешния ден базов миночистач „ Прибой ” с пълководец капитан ІІІ сан Христо Гинев празнува 34-та годишнина, а ракетен катер „ Мълния ” с пълководец капитан ІІІ сан Георги Костадинов 28–та годишнина от повдигането на военноморския байрак на корабите.
Празникът продължи с благотворителен коледен базар за набиране на средства за фондация „ Деца на българската войска ”. Базарът се провежда от флотилия бойни и спомагателни кораби, взаимно с отдел „ Югоизточен ” при Изпълнителна организация „ Военни клубове и военнопочивно дело ”, военните формирования от Бургаски гарнизон и военно окръжие – Бургас.
Началото на Военноморска база – Бургас се поставя със заповед № 434 от 27 ноември 1944 година от командира на Морските войски. Базата става заслужен правоприемник на българския Беломорски флот. Първи пълководец въз основата е капитан-лейтенант Игнат Гишин, някогашен пълководец на Морската тайфа в Дедеагач. Младият морски офицер е оставил персоналния си образец като обръщение – и то е: „ Макар и с компликации, пътят на българските военни моряци продължава напред в бъдещето. Дерзайте за България! ” Вярата му в бъдещето и просперитета на военноморската база е останала като завещание, както за бургаската общност, по този начин и за цяла България!
През 2017 година главните старания на персоналния състав, дейно употребявайки наличните запаси, бяха ориентирани към поддържането на качества за гарантиране на морския суверенитет на Република България и отбрана на нейните ползи в морските пространства, осъществяване на задания по търсене и избавяне на море, оказване на помощ на популацията при бедствия, присъединяване в ембаргови, филантропични, евакуационни, избавителни и други интервенции в поддръжка на интернационалния мир и сигурност.
Със справедливо задоволство посрещат празника екипажите на корабите, които показаха почтено Военноморските ни сили във всички планувани и извършени мероприятия.
Цялостната активност на корабите би била немислима без обезпечаването от бреговите формирования. Във всички тези звена работят безрезервно, с професионална подготвеност и възприятие за отговорност доста положителни експерти – военнослужещи и цивилни чиновници.

Още военни вести четете в профилираното издание на Фокус " Военни вести "

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР