Бургас. Един от десетте световни топтенори – българинът Камен Чанев,

...
Бургас. Един от десетте световни топтенори – българинът Камен Чанев,
Коментари Харесай

Бургас: Камен Чанев е тазгодишният носител на наградата от Бургаските музикални празници „Емил Чакъров“

Бургас. Един от десетте международни топтенори – българинът Камен Чанев, ще получи тази година от Община Бургас премията на Бургаски музикални празници „ Емил Чакъров “. Това оповестиха от пресцентъра на Общината . Той ще извърши ролята на Калаф в операта на Джакомо Пучини „ Турандот “ на 28 август на сцената на Летния спектакъл, а премията ще му бъде връчена минути преди спектакъла. Само ден преди този момент именитият тенор ще отпразнува рождения си ден с сътрудниците си от бургаската опера. Оперният артист е един от най-големите другари на Държавна опера – Бургас и макар натоварения си график всяка година намира време да взе участие в режисура от програмата на Бургаски музикални празници „ Емил Чакъров “.
Камен Чанев е един от най-големите наши тенори, известни на международната сцена. Завършил е НМА „ Проф. Панчо Владигеров “ – София и Музикалната академия „ Борис Христов “ в Рим. Лауреат на десетки оперни състезания. Сред най-важните му гастроли са тези в Атланта, Съединени американски щати, Виена, Берлин, Венеция, Рим, Пекин, Барселона, Астана, Монреал, Нова Зеландия и други Камен Чанев е апетитен за един от най-хубавите реализатори на теноровите партии на Джакомо Пучини.
Във вторник на сцената като самата Турандот ще му партнира Габриела Георгиева. В ролята на Лиу ще влезе Мария Цветкова – Маджарова. Като бащата на Калаф, Тимур, ще забележим Делян Славов. Като Пинг, Панг и Понг на сцената ще излязат Александър Крунев, Георги Динев и Любомир Тодоров, Бранимир Недков ще бъде Аултум. В постановката вземат участие оркестърът, хорът и балетът на Държавна опера – Бургас. Диригент ще бъде Григор Паликаров.
Камен Чанев е роден на 27 август 1964 година в Сливен. Завършва оперно пеене в НМА „ Проф. Панчо Владигеров “ – София през 1991 година и през 1992 година постъпва в Музикалната академия „ Борис Христов “ в Рим. Две години по-късно, през 1994 година, печели Международния конкурс „ Юси Бьорлинг “ в Швеция.
Оперният му дебют е на сцената на Софийска опера и балет като Херцогът на Мантуа в „ Риголето “. Първите му функции включват Фауст, Вертер, граф Алмавива в „ Севилският бръснар “, Ленски, Едгардо, Тонио, Алфредо, Белмонте, Тамино и Дон Отавио. Впоследствие репертоарът му става по-драматичен и Чанев прави своя дебют в функциите на Каварадоси, Ерик, дон Хозе, Калаф.
Сред най-важните му гастроли са тези в Атланта, Съединени американски щати, където взе участие в функциите на Родолфо, Едгардо и Радамес, и във Филаделфия като Дон Хозе, в Сеул, Корея, като Манрико, в Палма де Майорка като Туриду/Канио, в Амстердам като Пинкертон, в Италия на фестивала в Терачина, Италия, като Каварадоси, както и в Рим, където извършва „ Реквием “ на Верди.
Дебютът му в операта във Виена е с ролята на Де Грийо и Пинкертон и минава с безспорен триумф. Изпълнява „ Реквием “ на Верди в Португалия, ролята на Пинкертон в операта в Мюнхен, „ Травиата “ в Цюрих, Манрико в Катаниа, Рикардо и Пинкертон в Грац, взе участие в концерт, отдаден на Пучини, в Хихон.
Следващите контракти са били за осъществявания във Виенската опера за ролята на Пинкертон, в Антверп на галата на УНИЦЕФ, в Токио като Рикардо и Калаф, в Дойче опер в Берлин като Рикардо, в Савона, Венеция, Тренто и Боцен като Калаф, в Лука като Де Грийо, в операта в Хамбург като Каварадоси, в Дортмунд за церемония на „ Тоска “, и в Пекин с „ Театро Ла Фениче “ – Венеция като Пинкертон.
След това идват участията му във Виена като Измаел, в „ Театър Лисео “ в Барселона като Манрико, в Дъблин като Макдъф, в „ Дойче опер на Рейн “ в Дюселдорф като Каварадоси, във Франкфурт като Дон Карлос, във Валенсия като Пинкертон под диригентската палка на маестро Маазел, в Будапеща в „ Тоска “, в Римини като Дон Хозе, във Варшава като Калаф, и в Дойче опер – Берлин като Пинкертон.
Последният му контракт от 2015/2016 включва Рим за „ Тоска “, „ Аида “ и „ Атила “, Севиля за „ Дон Карлос “, Тел Авив за „ Селска чест “ и „ Тоска “, Варшава за „ Дама Пика “, „ Набуко “ и „ Турандот “, Франкфурт, Висбаден и Мюнхен за „ Тоска “, Базел за „ Кармен “, операта в Хамбург за „ Манон Леско “ и в Мюнхен за Калаф. След тях извършва Рикардо и концерти в Тел Авив, Манрико в Будапеща, Радамес и Риголето в Солотурн, Калаф в Дойче опер в Берлин, Варшава, Рим и Монреал, „ Манон Леско “ във Вашингтон, Рикардо в операта в Берлин, Франкфурт и Виена, Туриду в Анкона и Рим, и Дон Карлос във Франкфурт.
Настоящите и бъдещите му участия за сезон 2018/2019 включват Калаф и Каварадоси в Берлин, Калаф и Туриду/Канио в Будапеща, Каварадоси в Савонлина, Андре Шение в Пекин и Касел, Радамес в Монреал, Дон Карлос във Вилнюс и Андре Шение и Манрико в Будапеща.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР