Бурен скандал избухна след като евродепутат от ЕНП започна заседанието

...
Бурен скандал избухна след като евродепутат от ЕНП започна заседанието
Коментари Харесай

Евродепутатът с доклада за снимките от спалнята на Бойко Борисов

Бурен скандал избухна откакто евродепутат от ЕНП стартира съвещанието на комисията по бюджетен надзор, като прочете част от писмо, изпратено му от основния прокурор Иван Гешев. Така излезе, че европарламентът афишира, че фотосите от спалнята на някогашния министър председател Бойко Борисов, са манипулирани. После се оказа, че не е тъкмо по този начин.

В “Срещу течението” по Евгений Генчев беседва с евродепутата Томаш Здеховски, който разгласи мнението на българската прокуратура за фотосите от спалнята на Борисов.

Казвате ли, че фотосите от спалнята на Бойко Борисов са манипулирани…колаж?

„ Това беше решение на прокурора. Това беше формален документ, който ни беше изпратен. Наистина се изненадах, когато разбрах, че някои от сътрудниците ми са имали този документ още на 10-ти юни. Аз го получих четири седмици след моите сътрудници. А председателствах всички тези задачи. Заместник-председател съм на КОНТ – Комисията по бюджетен надзор на Европейския парламент. От дълго време се занимавам с този въпрос”.

Да, само че аз Ви питах за Вашето чувство. Какво виждате на тези фотоси? Например – правоъгълни жълти обекти, или златни кюлчета?

„ Видях тези фотоси в в действителност доста неприятно качество на уеб страницата на Радио „ Свободна Европа “. Никога не съм държал в ръце оригиналите на тези фотоси. И си споделих – да, фотосите са остарели. Затова и зададох въпрос на полицията и прокурорите дали се води разследване по този случай. Дали в действителност фотосите са същински. Те би трябвало да решат.

Да, само че Вие казахте, че фотосите са манипулирани.

Така беше в отчета.

Но Вие направихте умозаключение от отчета. Казахте, че те са манипулирани. И тук в България ние помислихме, че това е позицията на Европейския парламент. Това позиция на Европейския парламент ли е или Ваша?

Не, не, аз споделих, че това е информацията, която имаме в анекса. Само осведомих сътрудниците за отчета и споделих пред всички, безусловно транспарантно – целия отчет. Че там написа, че фотосите са тествани от петима специалисти и че са манипулирани.

Обаче единствено един от тези специалисти твърди, че са манипулирани. А останалите четирима?

Казах единствено, какво имаше в отчета. Нищо не съм споделил, каквото го няма в отчета. Всъщност повторих само това, което е вътре. И споделих: „ Вижте, ще ви изпратя отчета намерено и транспарантно, с цел да можете да извършите дефинитивно умозаключение. “ Това беше информация, известие от ръководителя. Казах: „ Вижте, имам тази информация от Главния прокурор. И ще я разпространя до всички. “ Аз не мога да вземам отношение по българската политика – не знам кой зад кого е, кой с кого е. Това не ме интересува. Интересува ме да се съблюдава процедурата. А процедурата би трябвало да е ясна за всички.

Кой изиска писмото от прокуратурата на България?

Софи инт Велд.

Не бяхте Вие?

Не, не, не. Никога. Обясних ясно, че аз проследявам за процедурата. По време на задачата бях безусловно безпристрастен. Не ме интересуват тези неща. Поискаха го сътрудниците ми. – „ Искаме да разберем какво е станало. И какви са тези фотоси. “ Също позицията ми на ръководител е да бъда безпристрастен и да разпространя цялата информация до всички.

Но за какво вие сте лицето за контакт с нашата прокуратура? Защо са го изпратили на Вас?

Защото аз бях ръководител на задачата. Когато си ръководител, постоянно получаваш ти информацията. Председател съм на задачата за Словакия. И те постоянно се изпращат до ръководителя на задачата. Но първоначално още Ви споделих, че аз не бях първият, който е получил тази информация. Тази информация и това писмо е получено на 10 юни. Преди един месец. От Софи инт Велд. Тя не го е популяризирала до другите членове на комисията.

Тя сподели, че е имала единствено анекса, само че писмото било изпратено до Вас. Така ли е?

Не знам какво е споделила. Но в случай че видите какво сподели в комисията по бюджетен надзор, то беше неистина. Лъжеше. Опитваше се да твърди, че ми е изпратено, само че това не е правилно. Изпратено ми е, тъй като съм ръководител. Нормално е като ръководител да ти изпращат всички информации. А тя лъжеше. Преди това не ми беше споделила, че тя има този отчет. От цялостен месец. Наистина бях сюрпризиран. Хора от други политически групи пристигнаха при мен и ми споделиха „ Слушай Томас, тя е изпратила тази информация на министър-председателя на България и до всички. “ Но това е в действителност срамно. Срамно държание. Никога в комисията по бюджетен надзор не е са се играли такива игрички. Осем години се борим с корупцията, с измамите… А това държание на някои мои сътрудници е в действителност срамно. Да си вършат актив от такива неща.

Според мен сътрудниците Ви зададоха два значими въпроса. Първо - Защо представяте единствено една част от информацията в писмото.

Защото споделих, че цялата информация съм изпратил до всички, които са поискали да я имат. Цитирах тази част, тъй като тя беше значима за полемиката по задачата ни в България.

Но не е ли извадена от подтекст?

Не, в подтекста си беше. Това са неща, които за нас бяха доста значими. Защото това бе отговор на главния въпрос, който всеки задаваше по отношение на задачата в София.

Добре, Вие сте получил писмото на 28 юни. Защо решихте да споделите информацията едвам тази седмица?

Защото тогава беше първото съвещание на комисията по бюджетен надзор. Получих я предходната седмица и това беше първото съвещание на комисията, първата опция да срещна сътрудниците с информацията.

Вашето изявление беше в същия ден, когато Европейската комисия разгласи отчета си за България. Има ли някаква връзка?

Не, не, не. Не знаех, нямах визия какво ще прави Европейската комисия. Аз систематично работя по въпроса за битката с корупцията. Независимо дали е в Унгария, Словакия… Наистина нямам никакъв интерес от протичащото се в България. И каква е политическата обстановка. От моя позиция, моето чувство за всички тези неща е да се боря с всеки, който злоупотребява с пари от бюджета на Европейския съюз.

Разбирам, само че желаете или не, Вие станахте част от политическата акция в България. Притеснява ли Ви това?

Не, аз в никакъв случай – и можете да ревизирате името ми в българските медии – в никакъв случай не съм се изказвал по българската политика. Никога през живота си не съм политиканствал и не демонстрирам интерес към това. Ясното е, че преди една седмица получих това писмо в офиса си от прокуратурата. В събота отворих приложения към него анекс, и го прочетох. В понеделник взех решение, че няма да върша умозаключение. И първият вероятен ден – сряда – аз транспарантно го дадох на всички. На Вас – само че първо на моите сътрудници – членове на задачата. Не се интересувам от българската политика.

Искам да Ви задам различен един въпрос. Вие сте експерт по връзки с обществеността, нали?

Да, да.

Добър ли сте?

Ще би трябвало да питате сътрудниците ми. Каква връзка има моята специализация по връзки с обществеността и спешен мениджмънт с…

Свързана е със идващия ми въпрос… Как ще отговорите на хората, които настояват, че Вие се занимавате да вършиме пи-ар на Бойко Борисов?

Никога не съм се занимавал с такова нещо. Това е цялостна нелепост. Вие съществено ли? Аз да вземам участие в пи-ар на някого? Бойко Борисов съм го виждат три пъти в живота си. Никога не съм бил на отмора в България. За повторно бях в България с задачата. Първият път бях в България в помощ на бездомни деца. Организирах лагер за бездомни деца от Стара Загора. Та за повторно бях в България в този момент. Та в случай че някой счита, че съм част от пи-ара на Бойко Борисов, мога единствено да се разсмея.

А какво смятате за него като политик?

Не го познавам. Наистина не съм наясно какво прави. Знам, че умее бойни изкуства – карате май, или нещо сходно. Но в никакъв случай не съм проявявал изчерпателен интерес по отношение на Вашата политика.

Добре. Господин Заковски, благодаря Ви за този диалог.

Оценявам въпросите Ви. И в действителност Ви отговорих най-искрено. Аз игри не играя. И в действителност съм сюрпризиран от тези игри в България. За себе си мога да кажа, че имам чиста съвест, и мога да дремя умерено. Защото в никакъв случай не бих взел страна – на този или оня. Наистина, можете да ревизирате последните ми осем години в Европейския парламент. Всички са ме подлагали на критика. Заради непримиримостта ми към корупцията. И освен от една партия. Това е моя персонална позиция. И ще остане такава и за в бъдеще. И в никакъв случай не съм се забърквал във вашата политика. Моля, не го забравяйте.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР