Бунтовните хути“ взривиха дома на бившия президент на Йемен Али

...
Бунтовните хути“ взривиха дома на бившия президент на Йемен Али
Коментари Харесай

Бунтовниците хути взривиха дома на бившия президент на Йемен Али Абдула Салех

Бунтовните „ хути “ взривиха дома на някогашния президент на Йемен Али Абдула Салех в столицата Сана и се допуска, че може да са го умъртвили, до момента в който се е опитвал да избяга, предава РИА Новости, като се базира на изявления в близкоизточната преса.

Информацията за събитията в Йемен постъпва по разнообразни канали и за момента е много спорна. Сигурно е, че домът на Салех е взривен, само че местонахождението му към този момент не е известно.

Според данни на иранската организация Tasnim, някогашният президент е погубен от „ хутите “, до момента в който се е опитвал да избяга от Сана на изток – в провинция Мариб. От своя страна източници от партията на Салех „ Всеобщ национален конгрес “ опровергаха тази информация и я дефинираха като слух.

Междувременно президентът на Йемен Абд Раббу Мансур Хади даде заповед на подчинените си въоръжени сили да се насочат към Сана, където от предходната седмица тече спор сред неотдавнашните съдружници – бунтовните хути и последователите на Салех.

Боевете започнаха към най-голямата джамия в града, носеща името на някогашния президент, а скоро по-късно те се разпространиха и в останалата част на столицата. Според известия от телевизия Sky News Arabia, към понеделник в следствие от боевете има минимум 245 жертви и сега те не престават с потреблението на танкове и друга техника.

В събота, след несполучливия опит за разрешаване на спора, партията на Салех прикани народа на Йемен да отбрани страната от „ хутите “. Арабската коалиция, ръководена от Саудитска Арабия, приветства тази самодейност.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР