Бунтът на Евгений Пригожин отслаби контрола на руския президент Владимир

...
Бунтът на Евгений Пригожин отслаби контрола на руския президент Владимир
Коментари Харесай

В Русия започва нещо ново. Бунтът на Пригожин отслаби контрола на Путин, каза руски журналист

Бунтът на Евгений Пригожин отслаби контрола на съветския президент Владимир Путин върху личната му система. Това сподели в изявление за на Радио Свободна Европа съветският публицист и анализатор Константин Егерт - коментатор за немската социална медия Дойче веле и някогашен началник на бюрото в Москва на английската телевизия Би Би Си.

Вече не може да се счита, че “Путин упражнява цялостен надзор върху страната ”, сподели още Егерт и добави, че в Русия “започва нещо ново ”, което е допустимо да бъде “по-лошо от сегашния режим ”.

“Тези събития доста отслабиха контрола на Путин върху личната му система ”, сподели Егерт.

“Създадоха безпорядък измежду милионите съветски държавни чиновници, на чиито плещи стои този режим... Мисля, че режимът на Путин, какъвто го познавахме, завърши и в Русия стартира нещо ново. ”

В петък вечерта създателят на “Вагнер ” Евгений Пригожин разгласи “марш на справедливостта ” против управлението на съветската войска. В събота сутринта той разгласи, че наемниците му са поели контрола върху военния щаб в Ростов на Дон, а ескорт на и стигна на 200 километра от съветската столица. В събота вечерта Пригожин изненадващо, а след това Кремъл заяви, че е реализирано съглашение.
 Константин Егерт. Снимката е от 2008 година
Константин Егерт сподели, че “е доста мъчно да се каже ” какво тъкмо съставлява случилото се в Русия през последните дни.

“Определено видяхме нещо, което изглеждаше като същински въоръжен протест против Путин, макар че Путин не беше непосредствено упоменат ”, сподели журналистът. “Ясно е, че това подкопа и продължава да подкопава системата на Путин. ”

Пригожин уточни като своя цел да смъкна управлението на съветското военно министерство, в това число министъра Сергей Шойгу, както и началника на съветския Генерален щаб Валерий Герасимов. Той не загатна името на президента Владимир Путин като една от своите цели.

Путин обаче се като “предателство ” и сподели, че “неизбежно наказване ” чака тези, които разделят съветското общество.

В събота вечерта Пригожин приключи похода на наемниците си към Москва. Президентството в Беларус заяви, че е била реализирана сделка с посредничеството на Александър Лукашенко. По-късно Кремъл удостовери за съглашението и сподели, че Пригожин ще замине за Беларус, а делото против него за “призив за въоръжен протест ” ще бъде прекъснато.

Самият факт, че Лукашенко контракти прекратяването на протеста на Пригожин значи, че в очите на съветския бюрократичен уред Путин към този момент не управлява събитията.

“Той разчита на Лукашенко да комуникира с Пригожин и това значи, че Путин, който сутринта сподели, че Пригожин всъщност е изменник, в този момент договаря с този изменник [чрез] медиатор, който се допуска, че е негов по-малък сътрудник ”, сподели още Егерт.

“Мисля, че няма различен метод да се изясни, с изключение на с това, че Путин в действителност беше изплашен и в действителност имаше потребност от излаз ”, сподели още журналистът.

Според Егерт контрактуваният излаз - Пригожин да спре похода на силите си към Москва и в подмяна да му бъде разрешено да замине за Беларус и обвиняванията против него да бъдат свалени, е резултат от това, че и двете страни са разбрали, че “е най-добре за тях да се преструват, че са стигнали до съглашение. ”

“Вече имаме нова политическа действителност [в Русия] ”, сподели още той. “Но това не е краят на тази история. ”

Константин Егерт е съветски публицист и политически анализатор. Той разяснява събитията в Русия за немската социална медия Дойче веле. Ръководил е бюрото в Москва на английската социална телевизия Би Би Си и е бил водещ в самостоятелния съветски ефирен канал “Дъжд ”.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР