Бумът на изкуствения интелект (AI) разкрива ограниченията на глобалната верига

...
Бумът на изкуствения интелект (AI) разкрива ограниченията на глобалната верига
Коментари Харесай

Бумът на изкуствения интелект води до глобален недостиг на мощни чипове

Бумът на изкуствения разсъдък (AI) разкрива рестриктивните мерки на световната верига за доставки на мощни чипове, употребявани за създаване и внедряване на моделите, написа в собствен разбор CNN и прибавя:    “Продължаващият дефицит на чипове засегна огромни и дребни предприятия, в това число някои от водещите платформи в бранша на изкуствения разсъдък, а съгласно анализатори от сектора обстановката може да не се усъвършенства доста най-малко за година или повече ”.    Поредният знак за евентуално нескончаем дефицит на чипове за AI идва от годишния отчет на Microsoft. В него за първи път се показва, че съществуването на графични процесори (GPU) може да се трансформира в главен рисков фактор за вложителите.    Графичните процесори са значим тип хардуер, който оказва помощ за осъществяването на безбройните калкулации, свързани с образованието и внедряването на логаритми за изкуствен интелект.    " Продължаваме да идентифицираме и оценяваме опциите за разширение на местоположенията на нашите центрове за данни и увеличение на потенциала на сървърите, с цел да отговорим на разрастващите се потребности на нашите клиенти, изключително поради възходящото търсене на услуги за изкуствен интелект ", написа Microsoft. " Нашите центрове за данни зависят от съществуването на позволена и годна за застрояване земя, предвидимо електрозахранване и доставки на съоръжение, в това число графични процесори (GPU) и други съставни елементи. "    

Акцентът на Microsoft върху графичните процесори акцентира, че достъпът до изчислителна мощ има сериозно значимо значение за развиването на AI. Проблемът визира директно фирмите, които основават принадлежности и артикули, основани на технологията, и индиректно - предприятията и крайните консуматори, които се надяват да  я приложат за свои лични цели. 
Главният изпълнителен шеф на OpenAI Сам Алтман, който през май даде показания пред Сената на Съединени американски щати, разяснява, че чатботът на компанията мъчно се оправя с броя на поръчките, които потребителите насочат към него.    " Толкова ни липсват графични процесори, че колкото по-малко хора употребяват инструмента, толкоз по-добре ", споделя Алтман пред Сената.     Проблемът на процедура звучи сходно със обстановката по време на пандемията, когато производителите на потребителска електроника изпитваха проблеми с доставката на чипове, а потребителите плащаха доста повишени цени за игрови конзоли и графични карти за лични компютри. В оня миг графичните процесори още веднъж се трансфораха в проблем поради забавените доставки, закъснения в производството, спирания на международните доставки и непрекъснатото търсене от страна на бранша за рандеман на криптовалути. Но сегашният дефицит е доста по-различен, споделят специалисти от промишлеността.     Вместо спиране на доставките на графични процесори, предопределени за потребителски технологии, актуалният дефицит отразява неочакваното, избухливо търсене на графични процесори от свръхвисок клас, предопределени за действия като образование и потребление на модели за изкуствен интелект.    Производството на тези графични процесори е на лимита на потенциала си, само че засилващото се търсене претрупва в допълнение дребното източници на доставки, показва още CNN и цитира Радж Джоши, старши вицепрезидент в Moody's Investors Service, който следи промишлеността на чиповете, съгласно който има голям интерес от страна на предприятията и “никой не би могъл да планува какъв брой бързо или какъв брой доста ще се усили това търсене ".   

" Не мисля, че промишлеността беше подготвена за подобен скок в търсенето ", безапелационен е Джоши. 
Една от фирмите, които може да извлече голяма изгода от повишаването на интереса към изкуствения разсъдък, е Nvidia - струващият трилиони долари производител на чипове, който съгласно оценки на промишлеността управлява 84% от пазара на дискретни графични процесори. Джоши да вземем за пример чака, че Nvidia ще означи " невиждан " растеж на приходите през идващите тримесечия, като приходите от бизнеса ѝ с центрове за данни ще надвишават тези на съперниците Intel и AMD, взети дружно.    В отчет за приходите си през май Nvidia декларира, че е " осигурила доста по-големи доставки за втората половина на годината ", с цел да отговори на възходящото търсене на чипове с изкуствен интелект.      Междувременно AMD разгласи, че чака да показа своя отговор на графичните процесори за изкуствен интелект на Nvidia до края на годината.    " Има доста мощен интерес от страна на клиентите към нашите решения за изкуствен интелект ", разяснява основният изпълнителен шеф на AMD Лиза Су. " Има още доста да се направи, само че бих споделила, че напредъкът, който постигнахме, е забележителен. "    

Препятствия и пречки 
Проблемът се усложнява от това, че самите производители на графични процесори не могат да получат задоволително количество от основен запас от личните си снабдители, споделя Сид Шет, създател и основен изпълнителен шеф на започващата компания за изкуствен интелект d-Matrix, пред CNN. Технологията, известна като силициев интерпозер, работи посредством съчетаване на независими изчислителни чипове с чипове за памет с висока пропускателна дарба и е съществена за построяването на графичните процесори.    Затова и администрацията на Байдън трансформира увеличението на потенциала за произвеждане на чипове в Съединени американски щати в собствен приоритет - приемането на Закона за чиповете (CHIPS Act) предходната година би трябвало да обезпечи милиарди финансиране за американската промишленост за чипове, както и за научноизследователска и развойна активност в региона. Но тези вложения са ориентирани към необятен набор от чипове, а не съответно към увеличение на производството на графични процесори.    Очаква се дефицитът на чипове в областта на изкуствения разсъдък въпреки всичко да намалее с стартирането в употреба на повече производства и с разширението на предлагането от страна на съперниците на Nvidia. Но това може да отнеме две до три години, настояват специалисти от сектора.   

Междувременно дефицитът може да принуди фирмите да намерят изобретателни способи за заобикаляне на казуса. Тези от тях, които не могат да се снабдят с задоволително чипове, в този момент би трябвало да бъдат по-ефективни, споделя Шет. 
" Необходимостта е майка на изобретенията, нали?. Така че в този момент, когато хората нямат достъп до неограничени количества изчислителна мощност, те намират изобретателни способи да употребяват това, което имат, по доста по-интелигентен метод ", показва той.    Това може да включва да вземем за пример потреблението на по-малки модели на изкуствен интелект, чието образование е по-лесно и по-малко изчислително интензивно от образованието на големи системи, или създаването на нови способи за осъществяване на калкулации, които не разчитат толкоз доста на обичайните централни и графични процесори. 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР