Бумът на хитовия сериал на HBO отвори отново старата рана

...
Бумът на хитовия сериал на HBO отвори отново старата рана
Коментари Харесай

Възможна ли е в АЕЦ Козлодуй авария като в Чернобил - мнението на експертите

Бумът на хитовия сериал на HBO отвори още веднъж остарялата рана на света дали е допустимо да се повтори атомната повреда в АЕЦ „ Чернобил ”.
Според българските експерти и инженери в региона на нуклеарната енергетика това изрично е невероятно. Становището им стана ясно по време на полемика, съобщи организация БГНЕС.
„ Филмът значително дава информация за това какво стана в Чернобил. Лентата обаче е предопределена за рецензия към руската система за ръководство, която съществуваше тогава.
От тази позиция напълно умерено можем да кажем, че това е един политически филм “, счита секретарят на „ Булатом “ Станислав Георгиев.
Неговият сътрудник Сергей Цочев от държавното дружество „ Радиоактивни боклуци “ признава, че не е гледал минисериала, само че от разказаното има доста достоверни неща.
И дввмата експерти означават, че корпусите на реакторите у нас са от напълно друг вид. При така наречен РБМК реактор в АЕЦ „ Чернобил “ липсва цялостна усилена защитна обвивка. Сградната структура не може да издържи на огромни вътрешни и външни натоварвания.
V и VI блок на АЕЦ „ Козлодуй ” и бъдещите в АЕЦ „ Белене ” са от вида на така наречен ВВЕР реактори. Притежават усилена херметична отбрана, построена от под напрежение бетон, която защищава реакторната апаратура от външни въздействия и може да предотврати изхвърляния в атмосферата.
Като съществени аргументи за повредата през 1986 година експертите регистрират слабата подготовка на оперативния личен състав, опцията да се оказва въздействие върху дейностите на операторите, както и изключването на системите за сигурност по време на работа. При днешните условия никой не може да подрежда на оперативния личен състав и той носи лична отговорност.
„ След повредата, в България радикално се промени цялостното ръководство и подготовката на личния състав в АЕЦ „ Козлодуй “.
За съпоставяне тогава нямаше гама спектрометри в Регионална инспекция за опазване на околната среда и РЗИ, имаше единствено единични бройки. А трябваше да бъдат измерена радиацията в млякото, месото, зеленчуците “, спомня си Сергей Цочев.
„ В страната нямаше и система за премерване на радиационния декор. За задачата всяка заран от всяка община излизаше един човек с ръчен уред, прави премерване, записва и го докладваше по телефона. От доста години към този момент у нас има автоматизирана система с 28 станции, всичко е обществено налично.
Нещо повече – Европа нямаше такива станции, в този момент са над 4000 в Европейски Съюз. Като прибавим интернет, малките екрани и мобилната съгласуваност, от необятната общност през днешния ден няма по какъв начин бъде скрита една такава повреда ”, прибавя той.
Като поука след повредата Цочев показва и внедряването на цялостна имитация на образователен тренажор в АЕЦ „ Козлодуй “ за ръководство на реактора.
С помощта на компютри се симулират разнообразни обстановки.
„ Персоналът в нашата АЕЦ разиграва обстановки, сходни на тези, разиграли се във съдбовната априлска нощ на 1986 година в АЕЦ „ Чернобил “.
Става дума за повишение и намаление на мощността, прекъсване на електрозахранването. Днес личният състав по закон е задължен да минава на такова образование ”, изясни Цочев.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР