Булимия нервоза е разстройство на хранителното поведение, чието разпространение придобива

...
Булимия нервоза е разстройство на хранителното поведение, чието разпространение придобива
Коментари Харесай

Булимия - опасно противоречие


Булимия нервоза е разстройство на хранителното държание, чието разпространяване придобива епидемиологичен мащаб. Докато честотата на анорексията, бидейки задоволително висока – към 20 случая на 100 000 души, то тази на булимията даже я надвишава – приблизително близо 36 души на 100 000.

Средната възраст за появяването на това заболяване е 15-30 годишна, като измежду заболелите едвам към 10-15% се падат на мъжкия пол, а останалите заболели са дами. За булимията, както и за всички останали хранителни разстройства въобще, е особено, че се демонстрират по-често у дами, най-много през пубертетната и младежката възраст и в по-високите обществени пластове на развитите страни.

Както нормално, бедата не идва сама – близо 80% от болните от хранително разстройство са наранени и от други психиатрични болести – афективни, личностови и най-много тревожни такива. Счита се, че в над 90% от случаите те предхождат равитието на хранителното разстройство.

На фона на всичко това, към момента се смята, че половината от боледуващите въобще не доближават до здравната система.

Прояви на заболяването

Основна нейна демонстрация е булимичния синдром – пристъпи на неудържимо увлечение към храна, последвани от рискови обезщетителни ограничения – като това се слува регулярно 1-3 и повече пъти на ден.

Обикновено пристъпите на непреодолимото увлечение към храната водят до механично и бързо усвояване на огромни количества висококалорична храна – другояче отбягвана и неразрешена – и са съпроводени с неспособност за надзор върху храненето.

Началото на подобен епизод е маркиран от облекчение на напрежението и тревогата, само че те бързо отстъпват на друго преживяване – това на себеотвращение, виновност, вина и боязън от напълняване.

За превъзмогване на последствията от преяждането болните одобряват като естествено продължение проявата на рискови обезщетителни ограничения – най-често сами провокират повръщане или злоупотребяват с разхлабителни и диуретици. Други начини са рисковите физически натоварвания и продължителното недояждане.

Свързани публикации.. Електростимулацията е ефикасна против булимия 0 Анорексия и булимия - пристрастяващи като хазарта 0 Йога в помощ при анорексия и булимия. Йога със Стела Колева 0

С времето сред преяждането и очистващото държание се поражда самоподдържащ се и нарастващ циничен кръг, който трансформира за болния цикъла преяждане-повръщане в неотложна и неизбежна вътрешна нужда, неподдаваща се на волята, напъните за отбягването ѝ и опитите му за опълчване.

В интервалите сред преяжданията нормално храненето е нерегулярно по периодичност, количество и тип, с преобладаване на сухи, еднотипни и извънредно нискокалорични храни, постоянно с интервали на цялостно недояждане за 24 часа и повече.

Страдащите от болестта претърпяват булимичния епизод като нещо рисково, нежелано и непознато, напълно противоположно на психичната им конфигурация и съзнателните им желания. Те правят оценка държанието си като срамно, унизително, животинско, пробват по всевъзможни способи да го прикриват, като в множеството случаи съумяват години наред да го пазят в загадка, даже и от околните си.

Какви са следствията?

Булимичните епизоди с времето оставят своите отпечатъци върху болните.

Стомашният сок съдържа солна киселина, която обикновено не би трябвало да попада

в хранопровода и устата. Честото повръщане обаче води до засягане на последните от киселината, като солната киселина може да докара до ерозия на емайла на зъбите , инфектиране на венците и гърлото и езофагит (възпаление на хранопровода).

Солната киселина може да аргументи инфектиране на слюнчените жлези, което придава отекъл тип на лицето. Напъните за повръщане също така водят и до нараснало налягане, способно да докара до руптура – скъсване

на кръвоносни съдове
и повръщане на кръв. Подобна орис може да сполети и очите.

Повръщането, както и диарията или мощното обезводняване, свързани с приложимост на разхлабителни и диуретици, води до дехидратация и нарушаване в салдото на йоните в кръвта. От този баланс зависи протичането на нервните импулси и съкращението на мускулните кафези. Възможно е демонстрация на сърцетуптене , аритмия (неравномерен темп на сърдечните съкращения), а дехидратацията е виновна още и за изключителна отмалялост и замаяност. Нарушеното хранене и храносмилане лишават тялото от значими микроелементи, което може да аргументи промени в кожата, ноктите, косата, както и анемия.

В рискови случаи тежкият дисбаланс на електролитите е кадърен да докара до смъртен излаз. 4200

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР