„Булгартрансгаз“ ЕАД стартира обществени поръчки за планиране и изготвяне на

...
„Булгартрансгаз“ ЕАД стартира обществени поръчки за планиране и изготвяне на
Коментари Харесай

Разширяват газохранилището в Чирен с обществени поръчки за над 300 млн. лв.

„ Булгартрансгаз “ ЕАД започва публични поръчки за обмисляне и правене на капиталов план, устройствено обмисляне и доставка на нужните материали за уголемение на газовото вместилище „ Чирен “.

Проектът е от стратегическо значение за възстановяване на енергийната сигурност и повишение на конкуренцията и ликвидността на пазара на природен газ в страната и района, разясняват от сдружението.

Обявени са две открити процедури по реда на Закона за публичните поръчки.

Едната социална поръчка е на планирана стойност от 300 милиона лв.. Финансирането ще се извърши със лични средства на ‚Булгартрансгаз “ ЕАД и с безплатна финансова помощ след сключване на грантово съглашение по стратегия Механизъм за свързване на Европа.

В поръчката са включени дейностите по построяването и въвеждането в употреба на нови надземни уреди - компресорна станция с прилежащите софтуерни уреди за застраховане надеждна и непрекъсната работа в режим нагнетяване и рандеман на газ, както и нова газоизмервателна станция.

По този метод ще се сътвори техническа опция за поетапно уголемение на подземно газово вместилище „ Чирен “, ще се обезпечи нужното ново високонадеждно компресорно съоръжение, осигуряващо опция за постигане на заложените в софтуерния план параметри.

Новите уреди ще обезпечат и нужното ново високонадеждно съоръжение за рехабилитацията на съществуващи обекти от газопреносната мрежа и построяването на нови такива.

Другата социална поръчка е за устройствено обмисляне и разработване на механически план за създаване на газопровод, свързващ ПГХ „ Чирен “ със съществуващата газопреносна мрежа на „ Булгартрансгаз “ ЕАД в региона на с. Бутан.

Тя е на планирана стойност 820 хиляди лв. без Данък добавена стойност и ще бъде платена напълно със средства на " Булгартрансгаз ".

Изграждането на газопровода до подземното газово вместилище „ Чирен “ е директно обвързвано с опциите за уголемение на потенциала за предпазване на самото вместилище, като ще се покачат сигурността на употреба и сигурността на транспорт на природен газ до и от „ Чирен “, разясняват от сдружението.

Ще се усилят капацитетните благоприятни условия на хранилището от комерсиална позиция, което ще способства за по-голяма сигурност и маневреност във връзка с търговия с природен газ и процесите на рандеман и нагнетяване и за консолидиране на подземното вместилище в газопреносна система в България и в района.

В допълнение ще се обезпечи и опция за газификация на прилежащи региони, което ще разреши подмяна на употребяваните все още твърди горива и по този метод ще се понижат нездравословните излъчвания.

И при двете поръчки стопански най-изгодната оферта ще се дефинира въз основа на „ оптимално съответствие качество/цена “, според съответно избрани индикатори за всяка една от тях.

От " Булгартрансгаз " припомнят, че разширението на хранилището „ Чирен “ е със статут „ план от общ интерес “ от 2013 година насам и е част от всички описи на планове от общ интерес за Европейски Съюз, изготвяни според Регламент № 347/2013 година

Проектът има статут на предпочитан и в границите на Инициативата " Три морета ".

Проектът е включен в Енергийната тактика на Република България и е неразделна част от инфраструктурата, допринасяща за концепцията за газов разпределителен център на територията на страната, дружно с плановете за модернизацията на инфраструктурата на „ Булгартрансгаз “ ЕАД, терминалът за полутечен газ край Александруполис и интерконекторите със Сърбия и Гърция.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР