Булгаргаз предложи увеличение с 60% повече спрямо цената за юли

...
Булгаргаз предложи увеличение с 60% повече спрямо цената за юли
Коментари Харесай

Рекордно поскъпване на газа през август поиска Булгаргаз

" Булгаргаз " предложи нарастване с 60% повече по отношение на цената за юли на природния газ и предлага през август тя да бъде 297,89 лева за мегаватчас. Това стана ясно от известие на уеб страницата на сдружението.



Причина за нарастване са високите цени, по които държавното сдружение купува синьо гориво. Щерьо Ножаров от Българската стопанска камара разяснява в " Денят стартира ", че нарастването в действителност е още по-голямо, а това може да се окаже съдбовно за доста бизнеси, в случай че не бъде изпълнено обещанието за обезщетения от страната.

Драстичен скок на естествения газа на европейските тържища до 250 евро на мегават час докара до смяна в желаното нарастване на синьото гориво от " Булгаргаз " през август. Първоначално националният снабдител внесе преди седмица в КЕВР планирано повишаване от 54 на 100 или 287 лева за мегават час, само че поради интернационалните котировки сдружението поправя настояването си до рекордните за страната 60% или 297 лева

Работодателските организации предизвестиха, че поисканото ново повишаване ще бъде непостижимо за бизнеса.

" От позиция на бизнеса ще обиден част от структурата на икономката, т.е. цели обособени подотрасли. Например - при торовите фабрики газта е основа суровина. " Неохим " в Димитровград може непосредствено да спре напълно скоро, което ще повлияе на земеделските цени и питателните артикули. Керамиката може да спре, циментови, металургични фабрики, хартия, химия, стъкларство. Производството на самун даже е обвързвано с газ ", сподели Ножаров.

От бизнеса предизвестиха, че ще пострадат и косвени промишлености.

" Строителството от позиция на металите и арматурни железа, което усилва всички цени. Ефектите за стопанската система ще бъдат доста тежки ", сподели Ножаров.

Работодателите желаеха незабавна държавна поддръжка. " Прогнозата на бизнеса са за съществени съкращения ", сподели Ножаров.



" Спрямо референтната цена от април, която бизнесът приема и искаше в допълнение подкрепяне от страна на страната, която беше 142 лева, в действителност нарастването, предлагано от " Булгаргаз " е 100%. Т.е. това са 298 лева, като представете си какво значи това за бизнеса и на последващо място не е ясно каква ще е цената за септември ", сподели Ножаров.

Според енергийни специалисти се водят секрети договаряния с " Газпром " за възобновяване на доставките.

" Полезният ход за България е възобновяване на директните доставки на природен газ от " Газпром " от страна на " Булгаргаз " в границите на контракта, който имаме. Въпросът е, че тези договаряния са почнали доста от дълго време. " Булгаргаз " е предложил анекс към контракта, който се крие от обществото, само че в него са посочени нашите условия. Въпросът е, че по този начин не се прави ", сподели Иван Хиновски - ръководител на Българския енергиен и минен конгрес.

Според Хиновски, съзнателно не създаваме личните си газови източници и не се употребява капацитетът на Турция като снабдител.

" България би трябвало да стартира неотложно процедура за отдаване на концесия на личните запаси на природен газ. Те са в тъй наречените Етрополска свита и са потвърдени от американски изследвания 2010-11г. Има формален отчет. Има заявление за геоложко изобретение, което за мен е по ясни аргументи беше стопирано. Голямата запаса за българската диверсификация е газ от турските газови терминали. Това се подценява. Дълго време не се работи и в никакъв случай не се е работило в тази посока ", сподели Хиновски.

Днес на закрито съвещание КЕВР ще прегледа отчета на " Булгаргаз ", след което ръководителят на КЕВР Иван Иванов би трябвало да насрочи в границите на седмицата намерено съвещание, на което да бъде разисквано поисканото повишаване, преди да бъде взето окончателното решение.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР