Булгаргаз предлага ново 6-процентно поскъпване на цената на природния газ

...
Булгаргаз предлага ново 6-процентно поскъпване на цената на природния газ
Коментари Харесай

``Булгаргаз`` иска ново поскъпване на газа за септември -

" Булгаргаз " предлага ново 6-процентно повишаване на цената на природния газ за септември, съобщи БНР.

Така ще се стигне до рекордната цена от 315.61 лева за мегаватчас без цени за достъп, транспорт, данък и Данък добавена стойност.

Ръстът се дължи освен на цените на природния газ на европейските тържища, само че и на растежът на американския $, чиято стойност се усили с 2.99 на 100.

Договорите за септември на борсата в Нидерландия TTF се подписват на цена към 205 евро за мегаватчас.

За август повишаването на газа беше с рекордните 60% и цената му доближи 297,89 лева за мегаватчас. В края на предходната седмица КЕВР утвърди предложението за новата цена на " Булгаргаз ", като от Комисията показаха, че главната причина за високия растеж на цената за август е нарасналата цена на природния газ вследствие на експанзията на Русия в Украйна.

" Независимо от нарастването данните демонстрират, че цената на природния газ в България остава по-ниска от цените на европейските газови тържища - на най-големия газов хъб TTF те означиха нов исторически растеж и доближиха до над 212 евро/МВч. Основната причина за по-ниската цена у нас са удобните ценови условия по контракта за доставка на газ от Азербайджан. Част от доставяните количества са на доста по-ниска цена и не са обвързани с цените на интернационалните тържища, а с цените на петрола за 6 месеца обратно ", увериха от КЕВР.

Оттам допълниха, че е от извънредно значение през идващите месеци „ Булгаргаз “ да постави оптимални старания с цел да подсигурява сигурност на доставките и непоклатимост на цените за българските битови и икономически консуматори.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР