Булгаргаз обяви, че очаква цената на природния газ за първия

...
Булгаргаз обяви, че очаква цената на природния газ за първия
Коментари Харесай

Изненада - Булгаргаз прогнозира по-ниска цена от Нова година

" Булгаргаз " разгласи, че чака цената на природния газ за първия месец на идната година да е 25.07 лева за мегаватчас. Това значи, че за първи път от много месеци на повишаване през януари наклонността най-накрая ще се пречупи. За съпоставяне сега цената е 26.25 лв., а прогнозата на газовия монополист за декември е за 27.64 лева./MWh ( без таксата за достъп, транспорт, акциз).

Законът задължава " Булгаргаз " като публичен снабдител да оповестява упованията си за цените месец преди да подаде заявлението си за смяна на цената.  

Серията поскъпвания през последните месеци бяха неприятна изненада за потребителите на природен газ и за неспециалистите, защото през март държавното управление и персонално Бойко Борисов подхраниха напразни упования, че отсега нататък България ще получава синьото гориво от Русия доста на ниска цена.  Всъщност сериозното понижение на цената поради промени в базата за пресмятане бе кратковременно и газът стартира да нараства, следвайки пазарните трендове в Европа.

Още през пролетта, когато Борисов тръбеше наляво и надясно по какъв начин е свалил с 40% цената, специалистите предупреждаваха, че с наближаването на по-хладните месеци пазарните котировки ще тръгнат нагоре. Както и се случи. Сега прогнозите за началото на 2021 година обръщат посоката - евентуално поради детонацията на ковид, която блокира цел стопански браншове и към този момент докара до стесняване на потреблението на природен газ. А при спад на търсенето знаем аккво става с цените. 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР