Букурещ. Въпросът за сигурността ще бъде приоритет в рамките на

...
Букурещ. Въпросът за сигурността ще бъде приоритет в рамките на
Коментари Харесай

ТАСС: Президентът на Румъния се обяви за увеличение на американското военно присъствие в страната

Букурещ. Въпросът за сигурността ще бъде приоритет в границите на външната политика на Румъния през 2022 година Това съобщи президентът Клаус Йоханис, изказвайки се в сряда на годишната среща с ръководителите на дипломатически задачи, упълномощени в Букурещ. „ Важна цел остава усилването на американското военно наличие в Румъния “, акцентира той, представен от ТАСС .

Държавният глава означи, че интернационалната активност на Румъния ще продължи да се основава на три стълба – „ усилване на ролята и въздействието на страната в Европейски Съюз и надлежно в НАТО, както и развиване и задълбочаване на стратегическото партньорство със Съединени американски щати “. „ Трябва да създадем съдействието по-ефективно с сътрудници, с които споделяме сходни полезности, възгледи и цели на интернационално равнище, и да понижим или даже да премахнем зависимостта от участници, които имат противоположни подходи и желаят да навредят на способността ни да реализираме задачите си “, изясни още президентът на северната ни съседка.

Йоханис изрази угриженост по отношение на обстановката със сигурността, подбудена, по думите му, „ от всеобщото разполагане на съветски войски покрай Украйна и последствията от това за евроатлантическата непоклатимост “. „ От наша позиция двойният метод на НАТО към Русия, който ние поредно поддържаме, би трябвало да се състои както от твърди и надеждни ограничения за въздържане, по този начин и от неприкритост на тази основа за разговор “, съобщи той. „ Този разговор би трябвало непрекъснато да се основава на правила, цели и задължения, които съставляват основата на Алианса “.

„ Конкретната деескалация на обстановката със сигурността е безусловно нужна “, акцентира румънският президент. „ Заплахите за потребление на мощ, както и изразяването на подозрения по отношение на актуалните параметри на европейската архитектура за сигурност са неприемливи. Ние също по този начин поддържаме нуждата от продължение на укрепването на позицията за въздържане и защита по пореден и изчерпателен метод по целия източен фланг, изключително в региона на Черно море “.

Йоханис уточни също, че Румъния ще продължи „ интензивно да поддържа напъните на Република Молдова за европейска интеграция и програмата за демократични промени учредени на единството на езика, историята и културата “.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР