Будапеща. Папа Франциск заяви в неделя, че Унгария може да

...
Будапеща. Папа Франциск заяви в неделя, че Унгария може да
Коментари Харесай

Reuters: Папата призова Унгария да бъде по-отворена за нуждаещите се чужденци

Будапеща. Папа Франциск съобщи в неделя, че Унгария може да резервира своите християнски корени, само че в същото време се отвори към нуждаещите се чужденци, явен отговор на позицията на премиера на страната Виктор Орбан, че мюсюлманската имиграция може да унищожи нейното християнско завещание, предава Reuters .

Папа Франциск дойде в Унгария рано в неделя за извънредно къс престой, което акцентира разликите с премиера Орбан, разяснява организацията.

Закривайки църковен конгрес с литургия пред десетки хиляди хора в центъра на Будапеща, папа Франциск употребява облиците на Кръста, с цел да покаже, че нещо толкоз надълбоко вкоренено като религиозната религия не изключва приветливо отношение.

„ Кръстът, забоден в земята, освен ни приканва да бъдем добре вкоренени, само че и подвига и протяга ръце към всички “, сподели той в думите си след литургията.

„ Кръстът ни приканва да запазим корените си здрави, само че без да се изолираме; да черпим от изворите, отваряйки се за жаждата на мъжете и дамите на нашето време “, сподели той. " Моето предпочитание е да бъдем такива. "

Папа Франциск постоянно е осъждал възраждането на националистическите и популистки придвижвания, като в същото време приканва за европейско единение и подлага на критика страните, които се пробват да разрешат миграционната рецесия с едностранни или изолационистки дейности.

За разлика от това, Орбан сподели пред Бледския стратегически конгрес в Словения предходната седмица, че единственото решение за справяне с миграцията е Европейският съюз да „ върне всички права на националната страна “.

Папата прикани мигрантите да бъдат одобрявани и интегрирани, с цел да се оправят с „ демографската зима “ в Европа. Орбан сподели в Словения, че днешните мигранти „ са единствено мюсюлмани “ и че единствено „ обичайна християнска фамилна политика може да ни помогне да излезем от тази демографска рецесия “.

84 -годишният папа Франциск, който прекара единствено седем часа в столицата Будапеща, се срещна с Орбан и президента Янош Адер при започване на визитата си.

Ватиканът съобщи, че срещата, на която участваха и първите двама дипломати на Ватикана и маджарски кардинал, е траяла към 40 минути и е била „ сърдечна “.

" Помолих папа Франциск да не разреши християнска Унгария да загине ", написа Орбан във „ Facebook “. Унгарската осведомителна организация MTI съобщи, че Орбан е изпратил на Франциск клише с писмо, което крал Бела IV от 13 -ти век е изпратил до папа Инокентий IV с молба за помощ в битката с татарите.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР