Бучка в гърдата – появата на по-плътни образувания в гърдите

...
Бучка в гърдата – появата на по-плътни образувания в гърдите
Коментари Харесай

Бучка в гърдата – симптоми и как да се лекуваме

Бучка в гърдата – появяването на по-плътни формирания в гърдите е особено за възпалителни и невъзпалителни болести. Проявяват се при поява на доброкачествени и злокачествени тумори на млечната жлеза. Симптомът може да бъде резултат от хирургични и естетични интервенции или от физическо увреждане. Важно е да знаете аргументите за образуването на бучки в гърдите, техните типове и какво да вършиме, в случай че се появят.

Какви типове бучки в гърдите има?

Специалистите разграничават следните типове:

  1. Тромбофлебит. Характеризира се с появяването на кръвни съсиреци във вените на гръдния панер. Среща се извънредно рядко.
  2. Киста. Правете разлика сред киста на гърдата и киста на мастната жлеза. Първият вид е характерен за по-възрастните дами, вторият е задръстване на млечните канали от космения фоликул.
  3. Аденом. Тази неоплазма не е злокачествена. Диагностицира се по време на палпация.
  4. Рак на гърдата. Плътна неоплазма, която няма ясни граници. Неподвижна е, като че ли е залепена за кожата.
  5. Интрадуктален папилом. Неоплазма, ситуирана в канала на млечната жлеза.
  6. Мастит. Възпаление на млечната жлеза. Кондензация заради изобилието от застояло мляко по време на кърмене.

Причини за образуването на бучка в гърдата

Бучки в гърдите при дамите пораждат заради редица аргументи. Те могат да бъдат както демонстрация на болести, по този начин и да зародят заради други фактори. Неоплазмите могат да се появят заради възпалителни болести, породени от стафилококи. Често срещано възпалително заболяване е маститът. Придружава се от болежка, отичане на тъканите, нараснала температура, уязвимост.

Малки и зърнести бучки се появяват при разнообразни типове мастопатия – фиброзна, нодуларна, аденоза. Те могат да бъдат демонстрация на незлокачествен израстък (фиброма, аденом, липом, фибролипом, киста, галактоцеле, интрадуктален папилом).

Бучката в гърдата може да е демонстрация на злокачествени новообразувания. Началният стадий се характеризира с асимптоматичност, а самата бучка наподобява на възел. Увеличава се с висока скорост, пораства през мускулите, кожата, подкожната мастна тъкан.

Бучките в гърдите при дамите могат да се появят и заради травматично пострадване. Това се случва по време на подготовка, рухване, удряне на кормилото на кола при случай. Натъртването е съпроводено от болежка, отичане на меките тъкани, образува се оток – хематом. Нараняванията могат да доведат до безцветно или кърваво течение от зърната.

Причини за бучки при дамите също са:

  • носенето на неловко долни дрехи, което притиска гърдите;
  • прекалено произвеждане на естроген;
  • появяването на кръвни съсиреци в млечната жлеза;
  • съществуването на болести на тазовите органи;
  • чести стресови и нервни ситуации;
  • нарушавания в работата на надбъбречните жлези и щитовидната жлеза ;
  • ранна менопауза;
  • хормонален дисбаланс;
  • последици от хирургични интервенции.

Кога би трябвало да се притеснявате от бучка в гърдата?

Ефективността на лекуването зависи от навременността на лекуването на пациента при лекаря. Особено внимание на дамата по време на самоизследване би трябвало да притегли следните признаци на бучки в гърдите:

  • смяна във формата на гърдата;
  • удебеляване на кожата на млечната жлеза, поява на язви, пигментация;
  • появяването на секрет от зърната;
  • увеличени лимфни възли под мишниците;
  • прибиране на кожата или зърното.

Ако има такива промени, би трябвало неотложно да се свържете със експерт. Той ще предпише обзор, ще удостовери или изключи болестта.

Какво да извършите, в случай че откриете бучка в гърдата?

Необходимо е да се свържете с мамолог допустимо най-скоро. Това е доктор, който специализира в лекуването на млечните жлези. Той ще Ви насочи към разнообразни типове диагностика или към по-тесен експерт.

За да създадат по-точна диагноза, експертите могат да прибягнат до:

  • ултразвук;
  • мамография;
  • цитологично или хистологично изследване;
  • пневмоцистография;
  • дуктография – проучване на интрадуктални неоплазми.

Методи за предварителна защита

По принцип всяка жена може да предотврати появяването на бучка в гърдите. За да направи това, би трябвало да се подхващат следните ограничения:

  • Препоръчително е да се води здравословен метод на живот. Насърчават се постоянната физическа интензивност, спазването на диета, богата на антиоксиданти и полиненаситени мастни киселини.
  • Жените, които са били диагностицирани с рак на гърдата измежду близки родственици, се поучават да се съветват освен с мамолог, само че и с генетик. Това ще оцени опцията за унаследяване на болестта.
  • Самопрегледът на гърдите е значима превантивна мярка. Трябва да се прави незабавно след менструация. Гърдите, зърното и зоната към зърното, аксиларната зона подлежат на щателна инспекция.
  • Редица експерти считат, че ранното майчинство (до 25 години) и продължителният интервал на кърмене имат предпазен резултат.
  • Необходимо е да предпазвате гърдите от удари и натъртвания, да водите здравословен метод на живот и да избягвате притискането на млечните жлези с неловко долни дрехи.

В взаимозависимост от женската възраст и рекомендациите на лекуващия гинеколог или мамолог е належащо да се подложите на ултразвук на млечните жлези. Честотата на проучването е 12-36 месеца.

Народни средства за лекуване на мастопатия

Под името “мастопатия ” се сплотяват всички доброкачествени новообразувания, които се появяват в жлезистата или съединителната тъкан на млечната жлеза. При лекуването с национални средства за мастопатия на гърдата се употребяват компреси , балсами , тинктури и отвари . Те са ефикасни при започване на болестта, а при по-сложни стадии съвършено допълват лечението, предписана от мамолога.

Едно от най-разпространените и налични средства е компресът от зелеви листа. Сочният лист се омесва в дланите, тъй че да пусне сок, и по-късно се нанася върху засегнатата млечна жлеза. За по-голяма успеваемост кожата може да се намаже леко с течен пчелен мед. Компресът се оставя за няколко часа или цяла нощ. За да не се “подхлъзне ” зелето, то се фиксира с мека еластична превръзка.

Лечение на бучка в гърдата с компреси и тинктури

Компресите за локално приложение постоянно дават позитивен резултат. Приготвят се въз основата на лечебни билки и растителни масла:

  • Рецепта 1 . През нощта нанесете листа от подбел върху засегнатата област на млечните жлези. Те имат противовъзпалителен резултат, успокояват мъчителните чувства. На сутринта кожата на гърдите би трябвало да се маже с рициново масло.
  • Рецепта 2 . Компресите със сол въздействат добре на положението на гърдите. За да приготвите подобен лек, просто намажете тъканта със зехтин, поръсете щедро със сол и нанесете върху болното място.
  • Рецепта 3 . Лечението на мастопатия може да се добави с запарка от репей. За да я приготвите, би трябвало да смелите пресния корен на растението и да го залеете с вряла вода, оставете да се запари. Лекарството се приема преди хранене три пъти дневно по една супена лъжица.
  • Рецепта 4 . При фиброаденом на гърдата компресите от листа от репей ще оказват помощ за понижаване на болката, за унищожаване на възпалението и за разтваряне на бучката. Нанасят се върху болната млечна жлеза на два пласта за цяла нощ. На сутринта листата се отстраняват и гърдите се намазват с топъл камфор, морски зърнастец или масло от репей.
  • Рецепта 5 . Смесете 100 г настърган свеж корен от репей, 100 г пчелен мед и 100 г рициново масло. Нанесете тази примес върху ленена забрадка или лист от зеле (репей или пласт от листа от подбел) и нанесете върху гърдите през нощта. Курсът на лекуване е 2 седмици. Този национален лек има противотуморно деяние заради съществуването в него на репей, който дейно се бори с туморите.

Здравословните изгоди на киселеца – по какъв начин и защо да го одобряваме

  • Рецепта 6 . Отървете се от болката в гърдите и излекувайте възпалението с компреси със стипца на прахуляк. 2 чаени лъжички от този артикул би трябвало да се разтворят в 250 мл топла вода. След това към разтвора се прибавят 200 мл алкохол и в него се навлажнява памучна забрадка, сгъната на два пласта. Стиснете го малко и го нанесете върху гърдите. Увийте и оставете компреса до сутринта. Трябва да се създадат най-малко 15 такива процедури.
  • Рецепта 7 . Популярно средство за лекуване на мастопатия и болежка в млечната жлеза е аленото цвекло . Настържете зеленчука на ситно ренде и прибавете трапезен оцет . Чаша цвекло ще изисква супена лъжица 9% оцет. Смесената маса се нанася непосредствено върху възпалените гърди. Отгоре се увива с целофаново фолио и топъл шал. Компресът се държи 8 часа.

Ако изберете верните национални средства, които покачват успеваемостта на лекуването, можете бързо да излекувате мастопатия на млечната жлеза, да облекчите дискомфорта, да възстановите хубостта и здравето на гърдите. Пресните сокове, приготвени вкъщи, имат позитивен резултат. Може да употребявате морков, цвекло, лимонен сок. И можете да приготвите многокомпонентни сокове, като добавите малко нарязан чесън. Вземайте това лекарство по една супена лъжица, по три пъти дневно.

При сложно влияние извън и от вътрешната страна, туморите могат да се отстранят за един месец. Много е значимо да се поправя хормоналния декор, с цел да не се върне заболяването. Балансирана диета, която поддържа тежестта в естествени граници, ще помогне за унищожаване на рецидивите.

Затлъстяването способства за нараснало произвеждане на естроген, което няма да разреши изцяло да се отървете от туморите. Яжте повече фибри, зеленчуци, млечни артикули и постна риба. Изключете бързото хранене, сладкишите, тлъстите меса. Изисква се цялостно прекъсване на алкохола и тютюнопушенето. Спете задоволително, продължете да се движите, избягвайте напрежението – това ще помогне да се избегне образуването на тумори.

Бъдете здрави и запомнете, че всичко е във ваши ръце!


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР