БтвСнимка: Правителствена пресслужбаСрещата на върха ЕС – Турция завърши и

...
БтвСнимка: Правителствена пресслужбаСрещата на върха ЕС – Турция завърши и
Коментари Харесай

Срещата ЕС – Турция завърши

Бтв

Снимка: Правителствена пресслужба

Срещата на върха Европейски Съюз – Турция приключи и съгласно символичния ѝ хазаин задачите ѝ са реализирани.

Двете договарящи страни се споразумяха  да продължат договарянията за участие  на Турция в съюза. Разбраха се и от тук нататък да обясняват противоречивите въпроси.

Всяка от страните показа проблемите и въпросите, които я безпокоят. От изказванията стана ясно и  кои са целите на двете страни .



За Европейски Съюз преди всичко е Турция позволи разногласията си с Кипър и Гърция. За Турция е значимо Северен Кипър да има достъп до изследванията за естествени запаси в Егейско море (Кипър прави изследвания за газ там, а турски кораби пречат на това. Затова и преди седмица Европейски Съюз направи забележка на Турция и за малко не анулира срещата във Варна.)

Сред останалите цели са спазването на съглашението за бежанците – всички благодариха на Турция, че приливът на мигранти към Европейски Съюз се е понижил с 87%; схванаха се и че парите, които Турция би трябвало да получи, с цел да задържа бежанците, ще бъдат обезпечени.

Освен противоречиви въпроси,  бяха сложени и някои периоди  – да вземем за пример за разрешаването на така наречен отворени въпроси сред България и Русия. За тях ще се състои още една среща, може би до края на българското председателство на Съвета на Европейски Съюз, като тези въпроси ще се вземат решение от външните министри на двете страни и от комисии.

Председателят на Европейска комисия Жан-Клод Юнкер сложи и различен период – за решаването на въпроса с двамата гръцки офицери, арестувани от турските управляващи. Срокът е до началото православния Великден.

Спорните въпроси, които остават,  са за офанзивата на турските сили в Африн, за която Ердоган връчи на европейските водачи флашка с документи и видеоматериали, от които ставало ясно, че стратегическите сътрудници на Турция, т.е. страни членки на Европейски Съюз, са подсигурявали оръжие и боеприпаси, помагали са за построяването на тунели и даже болница подземен, с цел да оказват помощ активността на кюрдските, както ги назовава Турция – терористи. 

„ Срещата е от извънредно значение. По тематиката с миграцията и бежанците Европейският съюз и Турция остават близки сътрудници. Искам да изразя високата си оценка за изключителната работа на Турция във връзка с миграцията (…)

Турция би трябвало да поеме по пътя на поддържане на демократичните стандарти. Ние разбираме, че Турция пострада доста от опита за прелом, само че я окуражаваме да работи със Съвета на Европа и да не се уронва човешките права.  Добрите връзки сред Турция и Европейския съюз  са част от процеса на присъединение ”, посочи ръководителят на Европейския съвет Доналд Туск на взаимната конференция след срещата.

„ Имаше избрани задължения от Европейския съюз – за 3 милиарда евро. До момента сме получили 1,8 милиарда Сега се надявам, че вторият транш ще бъде изпратен и ще предприемем стъпки за възстановяване на положението на бежанците (…) Поставяме и въпроса за либерализиране на визовия режим за нашите жители (…) Турция е цел за редица терористични организации и се бори с тях във и отвън своите граници. Миналата година унищожихме 3000 бойци от ИДИЛ. Това способства сигурност за Европа.  Не чакаме рецензия, а поддръжка ”, сподели турският президент Реджеп Ердоган.

Искаме Турция да е наш стратегически сътрудник. Вярвам, че Европейски Съюз и Турция вършат неточност, като разказват своите разлики, а не разказват нещата, които могат да ни обединят и да ни създадат сътрудници. Ние имаме общи ползи и провокации (…) Ние обещахме 3 милиарда евро и процесът за готовност за втория транш стартира. Турските ни другари имат табиет да споделят, че това са единствено милиарди. Но има и правила. Ние похарчихме 1,8 милиарда евро и не би трябвало да има подозрение за тези 3 млрд (…) Аз съм срещу прекратяването на договарянията с Турция,  аз съм поръчител за тях ”, акцентира ръководителят на Европейска комисия Жан-Клод Юнкер.  

„ По всички останали тематики – и за тракийските българи, и за претенциите, които и опозицията в Народното събрание и президентът имаха – до една съм ги сложил на президента Ердоган…  Техните искания (на Турция – б.ред.) са не по-малко  – за налозите, за парцелите, които имат мюфтийствата, компенсациите, възродителния развой с всичките последици от него, пенсиите на изселниците ни от това време, ръководството на водите, културните паметници… ”, уточни министър председателят Бойко Борисов, който беше символичният хазаин на срещата.

„ Ако ме питате  дали постигнахме компромис – не . Но повдигнахме всички въпроси. Ние се съгласихме, че разговорът би трябвало да продължи. В тази сложна обстановка имаме общи ползи за стабилизиране на района, както и миграцията. Остават и неразрешени тематики ” заключи Доналд Туск.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР