БТА Служебният финансов министър заяви, че са изплатени голяма част от

...
БТА
Служебният финансов министър заяви, че са изплатени голяма част от
Коментари Харесай

Алибегов: Министър Василев направи много тъпо изказване

 БТА Служебният финансов министър съобщи, че са изплатени огромна част от Ковид-помощите за март и април. Според Сдружението на заведенията в България (СЗБ) и Българската асоциация на заведенията (БАЗ) обаче, тези средства не са достигнали до тях.

" Няма никаква смяна в събитията. Това, което се опитваме да разбираем, е, че това са пари, които са договорени още октомври месец. Които с утвърдена стратегия са изпратени в Национална агенция за приходите и чакат там. Програмата си вървеше със забавяне, но вървеше сносно ", заяви председателят на БАЗ Ричард Алибегов в студиото на  " Денят ON AIR ".

" Оставаме неразбрани. Те споделят, че няма спрени стратегии, визирайки 60/40 и 80/20, а ние споделяме, че тази стратегия, която е с 20% оборотни средства за подкрепяне на затворен бизнес, е спряна ", уточни Алибегов пред .

Той изясни, че парите за програмата са обезпечени още през октомври, когато работодателските организации се съгласили да се вземат пари от SURE и от страната, като със 158 млн. лева да бъде заплатен затвореният бизнес.

" Тези средства са обезпечени, преведени са в Национална агенция за приходите и чакат просто утвърждение от Министерството на стопанската система. Незнайно за какво преди три седмици служебният кабинет на Министерството на стопанската система върна тази стратегия за преразглеждане ", чуди се ръководителят на БАЗ. 

Алибегов не може да си обясни защо служебното държавно управление би трябвало да се " среща " с стратегия, която е била одобрена. 

" Няма никаква логичност. Писали сме писмо до Министерството на финансите, писали сме писмо до Министерството на туризма и сме писали писмо за среща до Министерството на стопанската система. До момента нищо. Говорим си през медиите. Видели сме през годините, че това не е конструктивен метод ", сподели той.

Гостът в студиото дефинира изявлението на министър Василев, че има заведения с по-високи приходи от тези през 2019 година, като " жалко ".

" Тази година месец май е първият цялостен месец, в който сме работили. През цялото друго време бяхме затворени, а 2019 година беше може би най-силната година за нашия отрасъл ", счита той.

Ресторантьорът е безапелационен, че в случай че не беше спряната стратегия за компенсации с 20% оборот от 2019 година, 40% от бизнеса щеше да загине. 

" Нови ограничения не сме желали, само сме желали да работим ", посочи Алибегов.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР