БТА отвори Национален пресклуб в Перник на официалния празник на

...
БТА отвори Национален пресклуб в Перник на официалния празник на
Коментари Харесай

БТА стъпи и в Перник

БТА отвори Национален пресклуб в Перник на формалния празник на града на 19 октомври - деня на небесния покровител на Перник Свети Йоан Рилски, който е настойник, отец и на целия български народ.

Това сподели генералният шеф на Българската телеграфна организация Кирил Вълчев при откриването на пресклуб на организацията в Перник.



Вече 120 години, от 1903 година,той се уважава и като покровител на миньорите, а в постройката, откъдето от 1932 година се управлявали всички държавни мини в България - Минната дирекция, се обитава и пресклубът на Българска телеграфна агенция, добави Вълчев. Той сподели, че тъкмо насреща е отдадената на светеца Минна черква на повече от век (завършена през 1920 година и изографисана през 1937-1939 година от именитите български художници Никола Маринов и Дечко Узунов), в която от 2009 година се съхранява и дарена от Рилския манастир парченце от неговите мощи (пренесени на този ден оттова в Средец, днешната София, евентуално през 980 година, преди да се върнат още веднъж в обителта му през 1469 г.).

Днес празникът стартира с тържествена литургия в централната пернишка черква „ Св. Иван Рилски ”.

По мотив празника със званието „ Почетен жител на Перник ” бяха удостоени спасителите на 12-годишния Сашко Веселин Георгиев и Милко Михалков.



Довечера миньорският град ще избухне с огромен концерт на обичаните на няколко генерации рок групи „ Сигнал ” и „ Конкурент ”.

Празничните прояви ще продължат и през идващите три дни.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР