БТА Натискът върху България през следващите месеци по темата за Република

...
БТА
Натискът върху България през следващите месеци по темата за Република
Коментари Харесай

Румен Радев: Натискът върху България по темата за Северна Македония ще се засилва

 БТА " Натискът върху България през идващите месеци по тематиката за Република Северна Македония ще продължи да се ускорява ", съобщи пред БНТ президентът, който е в Словения за Бледския стратегически конгрес.

По думите му, партиите, от които зависи съставянето на постоянно държавно управление и парламент, би трябвало да имат това поради, тъй че да излъчат кабинет и Народно събрание, защитаващи националната ни позиция пред европейските сътрудници.

По-рано министър председателят на Република Северна Македония Зоран Заев изрази вяра София скоро да има устойчиво държавно управление, с цел да продължат диалозите за евроинтеграцията на Скопие.

" Очакванията за компромис към България порастват, тъй като през последните години връзките със Скопие са били водени в задънена улица и България е останала изолирана ", изясни президентът Радев.

По думите му гласувана през юли резолюция на Народното събрание в Скопие бетонира неизпълнението на Договора за добросъседство от 2017 година Резолюцията обрисува езикът и идентичността като червени линии, по които РСМ няма да договаря със София.

Президентът още веднъж повтори, че главен приоритет на българската външна политика остава евроинтеграцията на Западните Балкани и че България е най-заинтересована от това РСМ да стане член на Европейски Съюз, само че при осъществяване на поетите задължения.

" Очакваме отбрана на правата на хората с българско съзнание в Скопие, унищожаване на повратната визия за България в учебниците, паметниците и медиите там и прекъсване на езика на омразата ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР