Бившият държавен секретар на Съединените щати Хилари Клинтън е на

...
Бившият държавен секретар на Съединените щати Хилари Клинтън е на
Коментари Харесай

Хилъри Клинтън: България изпреварва значително страните от ЕС по брой жени на ръководни длъжности

Бившият държавен секретар на Съединените щати Хилари Клинтън е на посещаване у нас. В София Клинтън беше хазаин на конгрес, отдаден на мястото на дамите в света на бизнеса и властта. В срещата участваха още президентката на Косово Вьоса Османи и брачната половинка на някогашния английски министър председател Тони Блеър - Чери.

Първа дама, държавен секретар, дамата, която беше на крачка от това да счупи стъкления капак и да стане първата жена президент на Съединените щати - Хилари Клинтън. Вече отвън дейната политика, семейство Клинтън са отдадени на фондацията си Clinton Global Iniciative. В София Хилари Клинтън беше хазаин на конгрес под мотото " Премахване на бариерите: Инвестиране в дамите бизнесмени ".

" Правата на дамите и девойките са незавършеното дело на на 21 век. Всяка жена има право да получи образованието, да придобие уменията, които ще са ѝ нужни, с цел да сбъдне фантазиите си и да осъществя гения си ", съобщи Клинтън, предават от публичната телевизия.

В международен мащаб дамите получават приблизително 24% по-малко от мъжете за една и съща активност, споделя тя. Все още на управителни длъжности в държавния и частния бранш доминират мъже.

" Ако премахнем всички спънки за това дамите пълноценно да вземат участие в стопанската система по света, доста ще се усили Брутният вътрешен продукт на всяка страна. За страдание на работа към момента срещаме сили, които желаят тази врата да остане затворена ", уточни Клинтън.

1 на всеки 10 дами живее в последна беднотия, а по-голямата част от дамите съумяват да намерят най-вече по-нископлатена работа.

" В Европа и по-конкретно в Европейски Съюз, България доста изпреварва всички останали във връзка с броя дами в Народното събрание и на управителни длъжности в корпоративния свят. Големи европейски страни имат към 30% дами на високи позиции ", разяснява Хилари Клинтън.

Във форума участваха и президентът на Косово Вьоса Османи и брачната половинка на някогашния английски министър председател Тони Блеър - Чери. Прищина, която се бори за статут на кандидатка за участие в Европейски Съюз, прави обилни промени в законодателството си, с цел да извърши критериите на Брюксел.

" В правосъдната ни система има още доста какво да се желае, изключително във връзка с домашното принуждение. Хората не схващат, че всичко е обвързвано - колкото повече дами са финансово самостоятелни, толкоз по-лесно ще излизат от средата на принуждение и ще способстват за стопанската система ", сподели Вьоса Османи, президент на Косово.

Това е трета аудиенция на Хилари Клинтън у нас. През 1998 година, дружно с Бил Клинтън - тогава президент на Съединени американски щати - идват в България, където тя още веднъж повдига въпроса за мястото на дамите във властта. Години по-късно, в качеството си на сенатор, Клинтън се афишира " за " приемането на България в НАТО, а през 2013-а, към този момент като държавен секретар, още веднъж идва в София, с цел да подчертае потребността България да работи за своята енергийна самостоятелност.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР