БСП започна днес консултации за излъчване на правителство. Вчера от

...
БСП започна днес консултации за излъчване на правителство. Вчера от
Коментари Харесай

Нинова: ПП искат да държим мандата, докато Рашков бъде избран за шеф на КПКОНПИ

БСП стартира през днешния ден съвещания за лъчение на държавно управление. Вчера от партията заявиха, че ще разчитат на сътрудниците от четворната коалиция при започване на това ръководство.
Днес на първите диалози беше сложена и първата алена линия - Политическа партия са сложили като изискване за присъединяване в бъдещо съдружно ръководство приемането на закона за КПКОНПИ и избора на Бойко Рашков за началник на антикорупционната комисия. Такова болшинство в този парламент обаче няма. От Има Такъв Народ имат съществени рецензии за импортирания план на закон, те са срещу и избора на Рашков. Същото се отнася за ГЕРБ и Движение за права и свободи.
Нинова не скри, че съдружните им сътрудници, от които чакат най-вече диалогичнъст и консенсус, са ги сложили пред тестване.
"Колегите от Политическа партия сложиха едно искане - мандатът да бъде държан толкоз дълго, с цел да бъде признато антикорупционното законодателство - законът за КПКОНПИ и да бъде определен Бойко Рашков за ръководител.
На първите диалози ще изслушаме всички претенции на сътрудниците. После ще има втори кръг от диалози ", сподели водачът на левицата Корнелия Нинова след срещата с "Продължаваме смяната ", която продължи час и половина.
Запитана за Бойко Рашков, тя отговори: Обществото би трябвало да даде оценка за неговата работа. Всеки може да дава субективни преценки и отзиви, само че в последна сметка обществото дефинира.
Първата задача с Политическа партия е реализирана. Потвърдихме програмата - управническа и законодателна, която съставихме преди 2 седмици дружно.
Не сме коментирали конструкция и личен състав на Министерския съвет, до момента в който не минат диалозите с Има Такъв Народ и Демократична България, по-късно ще има втори кръг, откакто се убедим, че има болшинство по управническата и по законодателната стратегия, изясни Нинова.
Обърнахме се към Политическа партия да дадат претендент за министър председател. Поеха уговорката да мислят по този въпрос и да го дадат на вторите диалози - едвам, откакто се уверят, че сме обезпечили болшинство за програмата, изясни Нинова.
Няма да се приказва за конструкция и държавно управление, преди да са сигурни 121 гласа в Народното събрание за програмата и за политики, безапелационна бе Нинова.
И изброи какъв брой доста значими и потребни за хората неща са написани в програмата. Тя ще бъде оставена отворена за оферти на Има Такъв Народ.
„ Уважаваме Петков за това, че направи крачка обратно и се отхвърли да премиерския пост в името на това да има правителство”, разяснява още Нинова.
Запитана какъв брой време ще отнеме това и дали ще се съблюдава целесъобразния 7-дневен период, Нинова още веднъж изясни, че в конституцията няма написан период - 7 или 14 дни. Ако бързо реализираме единодушие по програмата, можем бързо да преминем на втория стадий. Ако не - ще продължим диалозите, добави Нинова.
Ще преговаряме умерено и аргументирано. Търсим болшинство, което да е твърдо против настоящия модел на ръководство и което да поддържа правосъдната промяна, част от която е и КПКОНПИ. Ако поддържат - поддържат. Ако не - отиваме на избори. Но желаеме да поставим старания да съставим кабинет и да има работещ парламент. Идва зимата - представете си, че би трябвало да наложим таван на цените, а това не може да стане без парламент.
Целта ни е да има сигурност и успокоение в страната, добави соцлидерката. Полагаме старания, водим колегиален диалог с всички. Ако се получи - получи, в случай че не - отиваме на избори, повтори тя.
Не сме поставяли условия, защото този диалог беше извършен по време на приемането на програмата и в нея е записано, че ще поставим старания за възобновяване връзките с Руската федерация по дипломатически път и да не позволяваме да се скъсват връзките сред двете страни, изясни Нинова.
Тя добави също, че в програмата е записано, че България ще търси диалози с всички вероятни снабдители на газ, което включвало и "Газпром ". Този въпрос за нас е затворен, той е написан в програмата и решен, безапелационна бе соцлидерката.
Първи за среща социалистите поканиха "Продължаваме смяната " - най-голямата политическа мощ в този парламент, от които чакат и номинацията за министър председател.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР