БСП внесе вота на недоверие срещу правителството в деловодството на

...
БСП внесе вота на недоверие срещу правителството в деловодството на
Коментари Харесай

БСП внесе в парламента вота на недоверие срещу правителството

БСП внесе вота на съмнение против държавното управление в деловодството на Народното събрание. Темата е "Провал в екополитиката на кабинета "Борисов 3 ". Конкретните обвинявания са свързани с водната рецесия в Перник, мръсния въздух и импортирания незаконно отпадък от Италия.

"Внесохме 40 страници претекстове за избор на съмнение към държавното управление на Борисов – неуспех в региона на политиката по екология и околна среда ", съобщи на брифинг в Народното събрание водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова.

По думите й няма по-силни претекстове от обстоятелствата, а те са, че половин милион българи са на режим на водата и има сериозна заплаха това число да пораства. "Въздухът е измежду най-мръсните в Европа, а България е превърната в бунище за отпадъци освен от Европа, само че и от третия свят. Всеки ден изникват нови и нови обстоятелства за такива отпадъци, импортирани в България за изгаряне ", сподели Нинова.

Тя уточни, че вотът на съмнение към този момент има своята роля. Социалистите са на мнение, че в случай че те не бяха сложили тематиката, доста от нещата, които последваха, нямаше да се случат.

"Да, взеха се ограничения, само че те са краткотрайни, палиативни и съставляват гасене на пожари за понижаване на публичното напрежение. Тези ограничения не вземат решение систематичния проблем. Ако се откри вид да се обезпечи вода за Перник, то питаме ръководещите какво тъкмо ще се случи с Шумен и по какъв начин ще изпълнят язовир "Тича " или по какъв начин ще се обезпечи вода на Ботевград, Търговище, Ловеч и още доста регионални и общински центрове, в които има същия проблем. Проблемът е систематичен, а не да се реши една рецесия в Перник ", сигнализира соцлидерката.

Тя означи, че за към месец държавното управление на Борисов е получило 3 европейски санкции. "За пръв път може би от своите другари в Европа българското държавно управление получава такива удари. България е наказана към този момент в съда за нечистия въздух освен това казусът е остарял. Гледа се в Европа и съда още от 2017 година Жалкото е, че някои от горенето на боклуците и замърсяването на въздуха изкарва смъртоносни пари. Когато бъдат наложени наказания за това, този български народ ще заплати от джоба си за това ", добави водачът на Българска социалистическа партия.

На въпрос дали вотът на съмнение може да мине, Нинова отговори, че в случай че всички партии и самостоятелните депутати, които до момента са се разгласявали за съпротива, го поддържат, вотът ще мине. Извън това, стои въпросът "колко са самостоятелни самостоятелните или какъв брой подвластни са станали ".

Според водачът на левите стои и въпросът за възможни сделки на "Воля " с ръководещите. Нинова дефинира това като част от модела на задкулисието, против който социалистите се борят.

Тя посочи, че вотът е подписан от 78 от общо 79 депутати от парламентарната група на "БСП за България ". 79-ят народен представител, който не е подписал претекстовете, сега има здравословни проблеми. Лидерът на алените разгласи, че от Движение за права и свободи не са подписали претекстовете за вота, защото са обяснили, че ще ги разгласят от трибуната на Народното събрание по време на дебата.

"Обръщам се към всички, които желаят смяна, свалянето на това държавно управление и смяна на модела на ръководство – дано се обединим, тъй като има тематики, които са над нас. Чист въздух, чиста вода, чиста храна са тематики, които могат да ни сплотяват. Сега е моментът освен да желаеме смяната посредством свалянето на кабинета и да изградим алтернативата. Една цялостна визия за развиване на зелена стопанска система, зелени градове и съответни ограничения по всяка от трите области. Причините за всички тези проблеми са едни и същи – безхаберие, безнаказаност и корупция. Това може да се промени и то минава през промяна на кабинета "Борисов " и на този модел на ръководство ", акцентира Нинова.

По-рано през днешния ден Българска социалистическа партия разискаха в Народното събрание претекстовете за декларирания избор на съмнение с извънпарламентарните политически сили АБВ и "Движение 21 ".

До момента в Народното събрание Българска социалистическа партия получи поддръжката само на Движение за права и свободи. Депутатите от "Воля " желаеха време за размисъл, а самостоятелните депутати от "Атака " не почетоха поканата за диалози със социалистите.

Към момента гласовете против държавното управление са общо 104. Без "Воля " и самостоятелните депутати, вотът няма да бъде сполучлив.

След като вотът бъде импортиран, разискванията по плана за решение би трябвало да стартират не по-рано от три дни и не по-късно от 7 дни от постъпването на предлагането, а гласуването на плана за решение се организира не по-рано от 24 часа след привършване на разискванията. За да мине вотът на съмнение обаче, за него би трябвало да са дали своят вот повече от половината от всички народни представители.

При отменяне на предлагането, ново предложение не може да бъде направено в идващите 6 месеца.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР