БСП винаги сме искали развитие на ядрената енергетика. Предложението на

...
БСП винаги сме искали развитие на ядрената енергетика. Предложението на
Коментари Харесай

Борислав Гуцанов: Довършването на „Белене“ струва 10 млрд., а новите реактори за „Козлодуй“ – 30. Кое е по-изгодно?

БСП постоянно сме желали развиване на нуклеарната енергетика. Предложението на ГЕРБ за „ Уестингхаус “ е лобизъм, сподели още той
„ Българска социалистическа партия постоянно сме желали развиване на нуклеарната енергетика в България. Ние направихме и референдум на тази тематика със 780 000 подписа. Именно ГЕРБ тогава ни стопираха. Не мога да си обясня в този момент тяхното предложение за новите реактори за „ Козлодуй “. Не е допустимо българският парламент да предопределя кой да построява атомните мощности в страната, а те са показали технологията – HP-1000, което значи „ Уестингхаус “. Това е лобизъм. “ Това разяснява националният представител от „ Българска социалистическа партия за България “ Борислав Гуцанов в предаването „ Делници “ на Евроком.

Той изясни, че сега няма нито една централа в света с тази технология. „ Има две в Съединени американски щати, които още не са въведени в употреба, а с цел да се оправят проблемите по време на построяването им, са вложени още 9 милиарда $ “, добави Гуцанов.

„ Довършването на плана „ Белене “, където първи и втори силует са изцяло подготвени с реакторите, ще коства под 10 милиарда евро и ще можем да го изплатим за 4 години. А реакторите за „ Козлодуй “ ще костват 30 милиарда Кое е по-изгодно? “, означи той и акцентира, че от построяването на АЕЦ „ Белене “ България ще може да печели милиарди. 

„ Има голяма възможност да останем без АЕЦ, защото 2027 година изтича лицензът на 5-и блок на „ Козлодуй “, 2029 година изтича лицензът на 6-и блок. За подновяването на лиценза са нужни подписите на основния инженер и производителя, нужни са подписите на съветски компании. С това отношение, което сега имаме към Русия, дали ще се подпишат? “, разяснява още той. Гуцанов изясни и че  за доставка на непознато нуклеарно гориво също са нужни тези подписи, а те не са дадени.

„ Проблем има и със съхранението на отработеното нуклеарно гориво. В момента имаме контракт с „ Росатом “, съгласно който те го изнасят, а американците нямат такава процедура. В България няма къде да го съхраняваме. Какво вършим по този въпрос? “, попита още депутатът от левицата.

Той разяснява и оповестения от служебното държавно управление контракт за импорт на газ от Турция. „ Как е възможно  да се хвалят с такова нещо – ние изнасяхме газ за Турция, а в този момент ще внасяме? При състояние че „ Южен поток “ можеше да мине през България и към Варна да бъде изработен най-големият газов хъб на Балканите, а Борисов го спря. Сега цената на газа нямаше да ни бъде 9 пъти по-скъпа от тази на Турция и в този момент ние щяхме да изнасяме, а не да внасяме. Това е още едно изменничество на ГЕРБ “, уточни той.

В умозаключение Борислав Гуцанов изрази задоволство, че Народното събрание се е обединил към българския интерес да не се затварят ТЕЦ-овете.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР