БСП тръгва към предсрочните парламентарни избори на 11 юли със

...
Коментари Харесай

БСП пред още по-трудни избори

БСП потегля към предварителните парламентарни избори на 11 юли със поръчката да си върне най-малко част от изгубените на предходния избор малко под половин милион гласа, само че обстановката, в която се намира, не дава доста очаквания за триумф. Изгледите да притегли част от протестния избор, който по принцип очакваше като съпротива на ГЕРБ, само че на последните избори в по-голямата си част отиде за партията на Слави Трифонов, наподобяват оскъдни. Според последните социологически изследвания поддръжката за " ИТН " пораства и няма особени учредения част от тези гласоподаватели да се преориентират към Българска социалистическа партия.

Другият контейнер за гласове, в който изтекоха част от гласоподавателите на социалистите - обединението на Мая Манолова " Изправи се! Мутри вън! ", на този стадий също задържа и даже усилва поддръжката си, тъй че и тези гласоподаватели наподобяват окончателно изгубени за Българска социалистическа партия. На всичко от горната страна в лявото пространство се появи и още един индивид, въпреки и с неразбираем към този момент капацитет като съперник на социалистите - новата коалиция на някогашния министър председател от Българска социалистическа партия Жан Виденов " Ляв съюз за чиста и свята република ". Неговата явна упоритост е да притегли носталгично настроения прокомунистически, русофилски и родолюбив електорат, който по традиция поддържа алената партия. Не по-малко комплицирана остава и обстановката вътре в Българска социалистическа партия, където другояче представителите на разнородната съпротива на водача Корнелия Нинова, обединена обаче от настояването си тя да напусне председателския пост, заплашват в случай че не да саботират, то сигурно да не вземат участие интензивно в идния избор. Преди началото на предизборната акция част от тях образуваха и ново течение в партията - платформа " Социализъм 21 век ". Сред учредителите му са открити съперници на Нинова - журналистката Велислава Дърева и някогашният народен представител Валери Жаблянов, които обявиха, че не вършат " партия в партията ", а че " те са партията ". Тази нова анти-Нинова конструкция подхранва в допълнение възприятието на разпад вътре в партията наред с напрежението, което по предписание нараства във всички политически обединения около подредбата на кандидатдепутатските листи.
Залогът за Българска социалистическа партия и Нинова
Предсрочните избори ще са основни за Българска социалистическа партия по две линии. Едната е обвързвана с бъдещето на самата партия. Пореден неуспех, какъвто би бил оставането й като трета политическа мощ, заплашва да маргинализира Българска социалистическа партия, даже да влезе в някаква управническа настройка в идващия парламент. Такова развиване на собствен ред би отворило ниша за поява на друга лява групировка, която да заеме освободеното от Българска социалистическа партия място, и би наподобило процесите, които се случиха през годините в дясното политическо пространство. Втората линия е обвързвана с политическото бъдеще на Нинова като водач на Българска социалистическа партия. Тя завоюва безапелационно вътрешните избори за председателския пост в партията, има огромно болшинство в Националния съвет (широкото управление, което на процедура взема решенията) и в Изпълнителното бюро, само че преодоляването на основните управителни органи може да се окаже незадоволително и да сложи под въпрос водачеството й, в случай че загубата на поддръжка за партията продължи и на тези избори.

Сложни алтернативи Не без личните й заслуги за това Нинова е сложена в комплицирана обстановка. От една страна, с цел да спре срутва на партията, тя трябваше да покаже нова идея за присъединяване на Българска социалистическа партия в идващия избор, тъй като явно тактиката от предходните избори с няколкото никому незнайни идейно близки формацийки, както и отварянето на голям брой вътрешни фронтове се провали. От друга страна обаче, туширането на напрежението в партията посредством слагането на съперници на Нинова в листите рискува да отслаби контрола й върху парламентарната група в идващия парламент. А с това и разнобой при гласуването на основни решения, какъвто наблюдавахме в 44-ото Народно заседание, когато част от депутатите на Българска социалистическа партия влизаха в колаборация с ГЕРБ и Движение за права и свободи макар Нинова.

В опит да реши алтернативите Нинова инициира консолидация на левите гласоподаватели с привличане на групировката на някогашния президент от Българска социалистическа партия Георги Първанов - АБВ, чийто сегашен водач е някогашният народен представител и вътрешен министър Румен Петков, и тази на някогашния червен народен представител Георги Кадиев - " Нормална страна ". Разговори за общо явяване имаше и с водача на " Движение 21 " Татяна Дончева, която е в обединението на Манолова " Изправи се! Мутри вън! ", само че те се оказаха несполучливи.

Направени бяха и корекции във водаческите места в листите в някои райони за да се тушират вътрешнопартийни напрежения по места. Поставянето отпред на листите в Пловдив и Пазарджик на проф. Иво Христов и на Драгомир Стойнев биха могли да се разчетат като знак за предпочитание от страна на Нинова да затвори част от фронтовете вътре в партията. Подвластната на изключения от Българска социалистическа партия предприемач Георги Гергов пловдивска организация искрено саботира предходните избори и ръководената тогава от Нинова листа като резултатът на партията в града беше двойно по-нисък от вота преди четири години. Като жест към един от най-големите й съперници - Кирил Добрев, пък може да се дефинира слагането отпред на листата в Пазарджик на считания за непосредствен до някогашния учредителен секретар на партията някогашен народен представител Драгомир Стойнев. На предходните избори той беше втори в листата в Стара Загора.
Капитал - брой 21
Опитът обаче да се тушират вътрешно партийните напрежения на едни места сътвори проблеми на други. Бившият народен представител Весела Лечева се отхвърли от присъединяване в листата във Велико Търново откакто за неин лидер беше избран Явор Божанков от гражданската квота на Българска социалистическа партия. Зад Лечева застанаха алените кметове от по-малките обитаеми места в района, което може да се отрази и на резултатите от изборите. Подобно неодобрение след определянето на водачите на листи породи в Добрич и Кюстендил.
" Символната коалиция " с АБВ и Кадиев
Партньорството с обединенията на Петков и на Кадиев надали ще донесе кой знае какъв прилив на гласове. На предходните изборите на 4 април АБВ завоюва малко под 15 000 гласа, а поддръжката да партията на Кадиев няма по какъв начин да се мери, тъй като тя не е взе участие във вота. Привличането им в обединяване към Българска социалистическа партия има по-скоро алегорично значение. " В така наречен хайлайф на Българска социалистическа партия от много време имаше, има и в този момент авторитетна група, която стартира концепцията за по-широко ляво обединяване към Българска социалистическа партия, тъй че това не е нова концепция. Но някак си до момента управлението като цяло не я прегръщаше. Това, което форсира нещата, е слабото показване на Българска социалистическа партия на парламентарните избори. Това е един символен жест, който е по-скоро адресиран към личния периферен електорат, в сравнение с към някакво ново пространство от електоралното поле. Очевидно след изборите в Българска социалистическа партия си дадоха сметка, че огромна част от изгубения електорат е в зоната на въздържалите се от гласоподаване, а немалка част изтече към нови планове ", счита социологът Живко Георгиев. Изпълнителният шеф на " Галъп интернешънъл " Първан Симеонов също вижда " по-скоро символно значение " в концепцията. " Повтарянето на " необятна лява коалиция ", без значение дали я има действително и какъв брой е огромна, се завъртя, а това е към този момент половината триумф и най-вероятно Българска социалистическа партия ще добави някакви гласове от това ", сподели той за " Капитал ".

Такова значение щеше да има и привличането на Татяна Дончева, още повече че на предходните избори тя беше в обединението " Изправи се! Мутри вън! ", която съумя да отнеме част от гласовете на Българска социалистическа партия. " Татяна Дончева има своята дребна, само че достоверна поддръжка през годините и е неприятно за Българска социалистическа партия, че се случи по този начин. Като политолог допускам, че договарянията за Дончева бяха по-скоро тактически ход, с цел да реализира свои вътрешни цели в обединението " Изправи се! Мутри вън! ", а не толкоз, с цел да се причислява към огромното ляво обединяване ", счита Първан Симеонов.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР