БСП ще подкрепи на първо четене в парламента предложената от

...
БСП ще подкрепи на първо четене в парламента предложената от
Коментари Харесай

И БСП акатува служебния кабинет за актуализацията на бюджета

БСП ще поддържа на първо четене в Народното събрание препоръчаната от служебния кабинет актуализация на бюджета за тази година, само че ще направи всичко допустимо да се изчистят редица смущаващи неща.

Това съобщи водачът на левицата Корнелия Нинова пред Българска национална телевизия, съгласно която има неизясненост защо в действителност ще бъдат изхарчени огромна част от заложените нови разноски.

Според Нинова е вярно и даже наложително преразпределението на парите в държавния бюджет да се прави от Народното събрание. " Ако в този момент управляваше Бойко Борисов, той нямаше да желае актуализация на бюджета и щеше да раздаде тези пари с постановления на Министерски съвет и от прозореца на колата си, пътувайки из страната. Връща се правовата страна и парламентаризма ", сподели Нинова.

Българска социалистическа партия обаче има запаси по отношение на наличието на законопроекта и ще направи всичко допустимо сред първо и второ четене да поправя бюджета, тъй че спомагателните пари да отидат до хората, които действително имат потребност от подкрепяне.

За образец Нинова даде поисканите нови 47 млн. лева за ваксини против ковид. " В отчета на Министерството на опазване на здравето е посочено, че страната сега разполага с 5 милиона ваксини и 2022 и 2023 година са обезпечени с тях. В актуализацията на бюджета обаче служебното държавно управление желае средства за още 1.5 милиона ваксини. Ако с този непотребен разход ще се пълнят джобовете на фармацевтичните компании, няма да стане ", изрично съобщи Нинова.

Според нея тези спомагателни средства е по-добре да се дадат на фамилиите, които ще би трябвало да останат в къщи, с цел да си гледат децата, в случай че още веднъж има затваряне на учебни заведения и детски градини.

Друг объркващ разход са спомагателни 17 млн. лева, които се отпускат на КЕВР за погашение на санкции по изгубени в съда каузи.

" Какво се получава? КЕВР подвига цените на ток, вода и парно, позволете да се усъмня в полза на някои монополисти, някой ги осъжда за това и санкциите би трябвало да им платим ние. Нещо повече, предлага се 30% от бюджета на КЕВР да отива за бонуси. При бюджет 10 млн. лева, това прави 3 млн. лева за бонуси в КЕВР, където междинната заплата е 5000 лева ", уточни Нинова.

От Българска социалистическа партия имат забележки и към метода на преизчисление на пенсиите. Както е известно левицата внесе собствен законопроект, който предлага преизчисляването да става със междинния средния застрахователен приход за 2018 година

" Смущаващи са думите на финансовия министър Асен Василев, който съобщи, че в случай че не бъде обновен бюджета, няма да има по 50 лева
бонус към пенсиите за ноември. А в актуализацията те са поискали 50 лева единствено за септмеври. Защо Народното събрание би трябвало да обезпечи парите за ноември? ".

От левицата са недоволни, че не се подхваща нищо, с цел да може Министерство на регионалното развитие и АПИ да се разплатят със строителните компании, направили пътни поправки, поради което служащи са останали без заплати. Нинова напомни, че министър Виолета Комитова е поискала 1.5 милиарда лева, с цел да се разплати за свършени строителни действия, докато в актуализацията на бюджета са планувани едвам 100 млн. лева за неотложни поправки. " Дайте на съд Бойко Борисов, само че не оставяйте хората без заплати ", сподели водачът на Българска социалистическа партия.

Смущаващи са според Българска социалистическа партия са и предвидени 1.190 милиарда лева за отделяне на запас за непредвидени и неотложни разноски. Според Нинова това е голяма сума за харчене в последните три месеца на годината.  " Борисов беше заложил запас от 81 млн. лева ", напомни тя.

Притеснение има и за приходната част на бюджета, където са заложени 454 млн. лева приходи от Плана за възобновяване и резистентност. Служебното държавно управление остави даването на проекта в Брюксел за постоянния кабинет, само че скоро надали подобен ще има. " Тези доходи, против които стоят разноски, няма да дойдат тази година, уверени са от Българска социалистическа партия.

Според левицата е притеснително е, че няма планувани средства за справяне с очаквания миграционен натиск, поради който през днешния ден президентът е свикал Консултативния съвет за национална сигурност.

 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР