БСП ще направи последен опит за отговорност и държавност. Ще

...
БСП ще направи последен опит за отговорност и държавност. Ще
Коментари Харесай

БСП ще забави връщането на мандата до актуализацията на бюджета


Българска социалистическа партия ще направи финален опит за отговорност и държавност. Ще чака договаряния с партиите на митинга, само че в случай че не се стигне до сформиране на държавно управление, партията ще забави връщането на мандата, до момента в който не се одобри актуализацията на бюджета от Народното събрание. Това съобщи на брифинг в Народното събрание водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова. Социалистите би трябвало да проведат първите си диалози през днешния ден с парламентарната група на „ Изправи сеБГ. Ние идваме! “.След безапелационната позицията на Слави Трифонов, че „ ИТН “ няма да поддържат държавно управление с мандат на Българска социалистическа партия, партиите към този момент приказват, че трети избори са неизбежни.

Въпреки това Българска социалистическа партия ще се опита да събере поддръжка за постоянен кабинет и работещ парламент. Социалистите ще създадат всичко допустимо, в случай че се върви към нови избори, Народното събрание да работи най-малко, до момента в който одобри актуализацията на бюджета.

За избор на държавно управление трябват 221 гласа в парламентарна зала. Ние разбираме, че имаме единствено 36 и би трябвало да търсим съдружници. Обърнахме се към Има Такъв Народ, Демократична България и ИБГНИ. Поставихме си две цели- да създадем постоянен кабинет и да посрещнем рецесиите, които ни врълитат една след друга и да създадем болшинство, което да продължи да разгражда модела на ГЕРБ. Другите три партии не желаят да поддържат едно такова държавно управление. Сигурно те са подкрепили волята на своите гласоподаватели, допусна Корнелия Нинова.

Ние направихме всичко належащо. Стигнахме до една писмена платформа за това, което е най-важно да се свърши за страната. Очевидно, след изявлението на Слави Трифонов всички още веднъж започнаха да приказват за избори. Но за нас има сега доста по-важни и наложителни въпроси,които заслужават голямо внимание, акцентира водачът на Българска социалистическа партия.

В момента цялата отговорност за решаването на тези проблеми лежи върху Българска социалистическа партия. Осъзнаваме това. Ако върнем мандата незабавно, ще бъде разхлабен Народното събрание и няма да има актуализация на бюджета. Ще оставим пенсионерите без добавки, лекарите на първа линия без спомагателни заплащания, бизнеса без помощи, болните без медикаменти, Министерство на вътрешните работи без средства за защита на границата, означи Нинова.

Имаме избор – или незабавно да върнем мандата, или да задържим мандата, до момента в който не намерим отговор за тези най-важни въпроси за българския народ, продължи тя. Ние избрахме второто. Вчера се събрахме с груповите органи на обединението. Направихме съвещания с адвокати и експерти. Нямаме краен период за осъществяване на мандата, само че би трябвало да го държим в рационален период, сподели още Нинова.

Поканите за срещи с другите партии остават. Тяхно е решението дали да дойдат. Но бихме желали пред вас, обществено пред камерите, тук в Народното събрание да се заявят ясни позиции – кой какво желае и защо ще работи, прикани водачът на левицата.

На тези срещи, в случай че не реализираме единодушие като финален опит, най-малко да проявим разсъдък и да формираме болшинство на смяната, което в къси периоди да одобри актуализацията на бюджета, обърна се Нинова към останалите партии на митинга. Ще предложим да се съкратят периодите за внасяне на промени сред първо и второ четене. Ако би трябвало да има изключителни съвещания и комисии, с цел да се оправим, настоя тя.

Виждаме обозрими периоди за връщане на мандата към 10 -15 септември. Знем, че има сили, които желаят бързо връщане на мандата и мятане на страната в безпорядък. Ние, водени от отговорност към пенсионери, лекари, служители на реда, пациенти – ще създадем всичко допустимо да приемем актуализацията на бюджета и да защитим народа от рецесиите, акцентира Корнелия Ннинова.

Не съм посещавала офисите на Слави Трифонов и която и да е партийна централа. Всички срещи по сформиране на кабинет и образуване на политики сме ги провеждали тук, в Народното събрание, сподели Нинова в отговор на журналистически въпрос.

Вместо да има разсъдък, отговорност и успокоение стартира една акция по прекачване на отговорност кой е отговорен. Партиите на митинга не престават със взаимните обвинявания, интриги и вадене на диалози под масата – непродуктивно е, залагате мини и в идващия парламент неспособност за естествен държавнически диалог. Малко по-смирени страсти, осъзнаване какво ни чака в идващите месеци, бе коментарът на Нинова във връзка взаимните нападки сред Христо Иванов и Слави Трифонов.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР