БСП ще играе не за първи път ролята на фикуса.

...
БСП ще играе не за първи път ролята на фикуса.
Коментари Харесай

Юрий Асланов: БСП ще играе ролята на фикуса не за първи път, няма да завърши добре

БСП ще играе не за първи път ролята на фикуса. В едни такива необятни обединения вредите ги понасят левите партии, разяснява политическият анализатор и социолог Юрий Асланов в изявление за Dir.bg. Според него соцлидерката Корнелия Нинова е оставила усещането, че цялата коалиция се върти към нея, с цел да й откри подобаващия пост. Забавянето на съдружното съглашение от Българска социалистическа партия анализаторът пояснява като предпочитание на Корнелия Нинова да показва " какъв брой е значима ". Хората, които желаят нейната оставка, обаче няма да се откажат от това, макар че Българска социалистическа партия ще е във властта, предвижда още Асланов. Една такава идейно разнолика коалиция постоянно е бременна с риск да се разпадне при всеки един трагичен случай, предизвести още Асланов, безапелационен, че това няма да приключи добре за Българска социалистическа партия.

- Вас смущава ли Ви нещо в тази четирипартийна коалиция - да вземем за пример, Българска социалистическа партия в един кабинет с ДСБ и Демократична България?

- Разбира се, че смущава. Вероятно и последователите на цитираните от Вас партии са смутени, че ще би трябвало да обитават в един кабинет с Българска социалистическа партия. Но нашият опит демонстрира, че нормално в такива необятни обединения, в последна сметка вредите ги понасят левите партии, а през тази година Българска социалистическа партия претърпя електорален срив, в това число и в България. Опитът е подобен. Винаги, когато Българска социалистическа партия е взела участие в ръководството в коалиция с други партии, тези партии не са напускали ръководството с толкоз негативи, колкото Българска социалистическа партия. И доколкото е допустимо да се повтори същото, това заплашва нейното битие изобщо, откакто през тази година Българска социалистическа партия претърпя невиждан електорален срив.

- Тоест, Българска социалистическа партия поема риска да претърпи още по-големи вреди от това си присъединяване.

- Разбира се. Защото левите хора не са склонни на тактически взаимни отстъпки, когато става дума за практикуване на власт и присъединяване в ръководството. Не са склонни на такива взаимни отстъпки, както десните хора, и това слага под риск вероятността за Българска социалистическа партия. Без да съм сигурен, че това ще се случи, само че отново наблягам - опитът е подобен, и освен в България.

- Ако Корнелия Нинова стане вицепремиер, това не предрешава ли борбата за лидерския пост? Ще посмее ли Българска социалистическа партия да желае оставката на ръководителя, който я е вкарал във властта? И влизането й в обединението подчинено ли е на вътрешнопартийния интерес на соцлидерката?

- Да, несъмнено, че е подчинено. Тя остави усещане, че цялата коалиция се върти към нея, с цел да й откри някаква подобаваща служба и с цел да резервира партийния си пост. Хората, които желаят нейната оставка, няма да се откажат от това. Те ще продължат да я желаят. Въпросът ще бъде до каква степен оценката в партията за триумфа или неуспеха за присъединяване на Българска социалистическа партия в това ръководство ще надделее към хипотетичния миг, когато би трябвало да се взема решение въпросът с тази оставка. Да речем, към края на януари, въпреки че аз още не съм сигурен, че тази оставка действително е подадена и че в действителност в близко време ще се разисква. Но, да предположим, че ще се разисква.

- Нали на следващия ден има пленум на Българска социалистическа партия? Или смятате, че в дневния ред ще влезе единствено съдружното съглашение?

- Аз мисля, че тя ще откри метод още веднъж да избегне този пленум, най-малко в присъствения му тип, и ще успее да настройки на автограф нещата. Ако го е насрочила присъствено, за нея това е риск. Защото даже в този Национален съвет, който тя сама подреди и на процедура назначи, се появи нейна съпротива. Не съм сигурен, че тя ще успее навръх утрешния пленум да реши въпроса с избора на заместител на ръководителя до провеждането на идващия избор, само че за нея няма да е прелестно това, което ще се разисква на пленума. Защото, почти е ясно, че и в Националния съвет, и отвън него, хората, които желаят нейната оставка, приказват едно и също - че тя би трябвало да освободи партията от себе си. И въпреки това да не е най-важният проблем на Българска социалистическа партия, без неговото решение не може да се пристъпи към решаването на нито един от другите, по-големи проблеми.

- Да, само че ще се решат ли социалистите да й вземат оставката, откакто ги вкарва във властта, колкото и да е парадоксално това, че Българска социалистическа партия ще ръководи тъкмо, стигайки дъното с най-ниския си резултат на парламентарни избори?

- Не приказваме за Българска социалистическа партия, а за онази част от Българска социалистическа партия, която е в дейни позиции, тъй като като цяло партията не се състои от хора, които вземат участие или я поддържат за това, че чакат някакви облаги от властта. Но има няколко десетки или стотици души, които са заинтригувани от присъединяване във властта. И евентуално една огромна част от тях са в Националния съвет. Аз персонално не чакам към този миг офанзивата против Нинова да се увенчае с триумф. Нейната орис ще зависи от триумфа или неуспеха на управническата коалиция, от метода, по който ще започва тази коалиция и от метода, по който ще се показва - сполучливо или несполучливо, представителите на Българска социалистическа партия в нея.

- Да не би Нинова да е бавила съглашението точно поради пленума, по вътрешнопартийни аргументи?

- Не. Това е проява на псевдохарактер, с цел да покаже какъв брой е значима, че от нея зависи тази коалиция. Обикновено в необятните обединения доста пъти нещата се диктуват точно от дребните сътрудници, а не от водещата партия. Тази коалиция поначало е необичайно формирана. Неслучайно тези съглашения, които се подписват, са двустранни, и в последния миг мандатоносителят реши в някаква степен да показва и той мощ в лицето на " Продължаваме промяната ", сглобявайки новаторско тази коалиция със суперминистър или нещо, каквото наподобява Асен Василев, обезличавайки останалите, по-малки сътрудници, точно с цел да не се случи това, което постоянно се е случвало. Дори в последния мандат на Борисов ние го наблюдавахме - когато огромна част от държанието на мандатоносителя се диктуваше от дребния сътрудник в лицето на Патриотите тогава.

Една такава коалиция, изключително идейно разнолика, постоянно е бременна с риск да се разпадне при всеки един трагичен случай.

- Смятате ли, че ще изкара четири години, каквато е поръчката?

- Понякога нещата, които наподобяват най-нестабилни, се оказват най-дълговременни точно тъй като са споени от ползи. Хората, които и в Българска социалистическа партия, и в другите партии ще поддържат тази коалиция, в случай че те я поддържат безпринципно поради интереса на част от своите водачи, те могат да играят напук и до края. Когато споделям триумф или крах на обединението аз нямам поради това. аз имам поради необятното публично мнение, по какъв начин ще варира оценката на хората за триумфа или неуспеха на ръководството. А интервалът, в който се намираме, надали открива вероятности за всеобщо доволство и утвърждение на което и да е утвърждение, освен на това.

- А потребно или нездравословно е това парцелиране на министерства сред обособените обединения? Ще имат по един съгледвач в министерството на другата партия. Имате ли забележки по структурата на кабинета?

- Разбира се, че е нездравословно това, както го нарекохте, парцелиране - всяко министерство се взима от една партия. Колкото и съгледвачи да сложите, това нарушава концепцията за общи политики на държавното управление. Това значи заплаха всяко министерство да си организира своя политика, подчинена на някакви тяснопартийни ползи. Впрочем, това сме го преживявали и знаем по какъв начин свършва. Аз не знам какъв брой пъти би трябвало да вършим едно и също, с цел да чакаме друг резултат. Ако не се направи друго от предходните съдружни формули, когато в действителност по този начин бяха построявани държавните управления, това министерство - на тази партия, колкото и политкомисари да се сложат в това министерство от страна на другите участници в обединението, въпреки всичко нещата ще се диктуват от една партия. Това освен не е потребно, то е намразено от българските жители. Спомняте си отношението към тройната коалиция, към четворната през 2014 година При всички съдружни формули, когато се приписваше на избрана партия избрана политика, помните по какъв начин изглеждаше това в всеобщото схващане.

- А очаквате ли пленумът на следващия ден да поддържа без проблеми това съдружно ръководство?

- Да, тъй като този Национален съвет е селекциониран персонално и на процедура, назначен от самата Корнелия Нинова. И аз нямам доверие, че болшинството в него се е трансформирало, въпреки в последните месеци да се повия, даже в този Национален съвет, съпротива на Нинова.

- Завъртяха се имена на хора от Изпълнителното бюро, спрегнати за министри. Те специалисти ли са по тематиката, за която ще дават отговор, или ще получат постове по заслуги? Как тълкувате импровизирано номинираните?

- Аз не бих желал да разясня клюки на този стадий. Ако е това, което обикаля като клюки и догадки в медиите, то е това, с което Българска социалистическа партия в дейната си част на елита разполага. Това са хора, лоялни, персонално предани на Нинова и явно тя цели посредством тяхното присъединяване в изпълнителната власт да стабилизира вътрешнопартийната си роля. Да обезпечи властта си вътре в партията и нищо друго. Защото, при всяко състояние, това не са най-хубавите специалисти, които може Българска социалистическа партия да предложи.

Тази игра напук ще свърши с доста тежки последствия и под риск е точно Българска социалистическа партия, тъй като още едно отчаяние на левите хора от присъединяване на партията в следващата власт, ще бъде съдбовно за нейното битие.

- Структурните промени в кабинета са по този начин направени, че лишават Българска социалистическа партия в нейните полагаеми се министерства от основни организации и в други ръце ще бъдат съсредоточени огромните финанси.

- Това точно подсказва недоверието на останалите съдружни сътрудници към Българска социалистическа партия или към това, което съставлява управлението на тази партия към този миг, само че и подсказва, че на процедура Българска социалистическа партия е прибрана в обединението по благосклонност, по наложителност, тъй като няма метод да се сглоби държавно управление без нея.

- Но по този начин Българска социалистическа партия няма ли да играе ролята на фикуса, не е ли унизително за нея?

- Ами много унизително е, несъмнено. И би трябвало да се преглежда в подтекста на това, че Българска социалистическа партия е в рецесия, изключително след тази поредност от низходящи изборни резултати. Но ние знаем, че и в други случаи Българска социалистическа партия е играла на практика ролята на фикуса, участвайки в разнообразни формати на обединения.

Изобщо Българска социалистическа партия трябваше първо да се разбере със себе си, да разбере кого желае да съставлява и какво желае да направи в политиката, само че нямаше време за това, и управлението я тласна в прегръдките на неолибералната парадигма още веднъж.

Със сигурност това за Българска социалистическа партия няма да приключи добре, колкото и да продължи.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР