БСП сезира Конституционния съд за достъпа на МВР до телефоните

...
БСП сезира Конституционния съд за достъпа на МВР до телефоните
Коментари Харесай

БСП сезира КС за достъпа на МВР до телефонните данни на гражданите


Българска социалистическа партия сезира Конституционния съд за достъпа на Министерство на вътрешните работи до телефоните на жители под карантина. Жалбата бе импортирана в 12:30 ч от зам.-председателите на ПГ на „ Българска социалистическа партия за България “ Крум Зарков и Георги Свиленски и секретарят на алената група Филип Попов.

" Внасяме в Конституционен съд искане за оповестяване на противоконституционни на текстове, които разрешават на Министерство на вътрешните работи да наблюдават посредством мобилните им телефони на жители, обект на ограничаващи заповеди по Закона за здравето. Пороците на тези текстове са доста, само че огромният риск е, че те отварят необятно вратата за злоупотреби и за всеобщо следене на хора ", изясни претекстовете на социалистите Крум Зарков пред медиите.

Според Българска социалистическа партия оспорваните текстове са били „ пришити към Закона за изключителното състояние “. Под благопривидния претекст за отбрана на публичното здраве, ГЕРБ и Обединени патриоти разрешиха на Министерство на вътрешните работи да наблюдава мобилните телефони без авансово правосъдно решение, изясни Зарков.

Според социалистите това не е ограничаване за времето на изключителното състояние, а ще важи и отсега нататък.

Законопроектът беше изработен по един " типичен " за ръководството жанр - сред първо и второ четене, без авансово разискване, подсети Зарков.

От Българска социалистическа партия упорстват Конституционния съд да се произнесе и по това каква е валидността на текстовете, признати на второ четене, без да са гласувани на първо.

Искането на левицата е подписано от 63 народни представители.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР