БСП предлага гласуването на изборите да е с хартиена бюлетина

...
БСП предлага гласуването на изборите да е с хартиена бюлетина
Коментари Харесай

БСП предлага връщане на хартиените бюлетини

БСП предлага гласуването на изборите да е с хартиена бюлетина или с машина. Това планува импортираният в Народното събрание план на промени в Изборния кодекс, подписан от ръководителя на парламентарната група на " Българска социалистическа партия за България " Георги Свиленски и депутатите Филип Попов и Румен Гечев. 

Спаоред вносителите решението да се вкара напълно машинно гласоподаване е довело до невиждан спад на изборната интензивност заради боязън, неумение или стеснение да се работи с машини. Пред БНР източници от Българска социалистическа партия споделиха, че предлагането за връщане на хартиената бюлетина е минало през Националния съвет и парламентарната група, само че към този момент не среща поддръжката на съдружните сътрудници.

Мотивите не са поради очакване на предварителни парламентарни избори.

В промените, импортирани от Българска социалистическа партия, се предлага резултатите от хартиените бюлетини и машинния избор да бъдат сумирани и по този начин да бъдат вписани в секционния протокол. Към него ще се ползва обаче и машинният протокол както беше на последните два парламентарни избора.

Последователно в законопроекта се планува във всички избори - за Народно заседание, за президент и вицепрезидент, членове на Европейския парламент, кметове и общински съветници - в секциите с над 300 гласоподаватели да има опция за избор сред две други възможности за гласоподаване - с машини или с бюлетина.

Предлага се кабините за гласоподаване да бъдат сменени с заслон, с който да са резервира изрично плануванаъа в Конституцията загадка на вота. Но съгласно европейските стандарти и практики предлагането дава и спомагателна сигурност на изборния развой, защото при дефектирала машина гласоподавателите няма да чакат нейната корекция, а изборите ще продължат автоматизирано с хартиени бюлетини, се показва в претекстовете.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР