БСП получи третия мандат и започна преговори за правителство с

...
БСП получи третия мандат и започна преговори за правителство с
Коментари Харесай

Кристиан Вигенин, БСП: опитваме да прокарваме разумен подход за политиката към Русия

БСП получи третия мандат и стартира договаряния за държавно управление с " Продължаваме промяната ", " ИТН " и " Демократична България ". Има ли късмет изобщо за нов постоянен кабинет или предварителните избори стават все по-сигурни? " Дневник " беседва с Кристиан Вигенин, зам.-председател в Българска социалистическа партия. Той е и зам.-председател на Народното събрание. (Цялото изявление във видео може да видите в края на статията)

След диалозите сред Българска социалистическа партия и " Продължаваме промяната " се разбра, че групировката на Кирил Петков и Асен Василев изиска да задържите мандата до момента в който не се одобри антикорупционният закон. Как приемате това искане?

- Трябва да проведем диалози с останалите обединения, с цел да забележим какви са техните планове и упования, дали въобще имат подготвеност за такава стъпка. Времето до края на месеца е много малко, само че, несъмнено, в случай че има подготвеност за приемане на антикорупционния закон и надлежно избор на ръководител на новата комисия, мисля, че можем да удължим малко работата на Народното събрание, тъй че това да бъде свършено.

Ако има единодушие това да се случи, явно вървим и към реализация на мандата

Причината е, че " Продължаваме промяната ".

Изваждате антикорупционния закон пред скоба и в случай че не се одобри, е ясно, че отиваме на избори?

- Не бива да предпоставяме безусловно. Все отново това беше първа среща. Ще бъде извършена среща с " ИТН " и " Демократична България ". Ние не възразяваме да бъде признат този закон, нито против избора на Бойко Рашков за ръководител на комисията, само че такива съмнения имаше от " ИТН ". Тоест, дано да забележим тяхната позиция.

Все отново това е развой на договаряния, допустимо е да бъдат реализирани и някои взаимни отстъпки, несъмнено. Това, което се пробва Българска социалистическа партия да направи при първия кръг от договаряния, е да потърсим единодушие върху на бъдещото държавно управление.

Тъй като законопроектът даже не е минал първо четене в правна комисия, срокът за приемането му наподобява да е най-малко три седмици...

- Могат да бъдат съкратени тези периоди, в случай че има единодушие и болшинство зад приемането.

" ИТН " към този момент споделиха, че имат...

- От друга страна " Продължаваме промяната " споделиха, че желаят да се одобри във типа, в който е препоръчан.

От моя позиция не трябва да считаме, че в този му тип това е най-хубавата допустима версия на закона

Нека да забележим какво имат " ИТН " като съображения. Възможно е да се реализиран взаимни отстъпки по основните въпроси. Ако това е по този начин, несъмнено възможностите ще порастват.

Правилно ли Ви разбрах, че имате съдържателни забележки по плана на " Продължаваме промяната "?

- Ние нямаме съдържателни забележки, само че споделям, че който и да е закон може би постоянно има алтернатива за възстановяване. Ако " ИТН " има съответни хрумвания, които аз не съм виждал, само че могат да го създадат по-добър, може би " Продължаваме промяната " биха се съгласили. Към момента никоя групировка не слага безусловно неизпълними или неприемливи условия. Може би това е част от позиционирането им в първия кръг на договарянията, само че към момента считам, че началото, в случай че не обнадеждаващо, най-малко не предвещава безусловно несполучлив край.
Когато вървяха договарянията за се договорихме с " Продължаваме промяната " и " Демократична България ", се договорихме за краткосрочната стратегия за ръководство до края на годината. Тази стратегия я потвърдихме в този момент с " Продължаваме промяната ", само че се разбрахме, че би трябвало да остане отворена, с цел да забележим какво " ИТН " желаят да предложат по нея. Ще ги обсъдим и може да включим техните хрумвания в управническата стратегия.

На брифинга на Българска социалистическа партия беше казано, че не сте обсъждали кадрови въпроси, само че през вчерашния ден представител на " Продължаваме промяната " сподели, че за министър председател. За да поддържа ново държавно управление, " ИТН " слага експлицитното изискване Кирил Петков и Асен Василев да не са във властта. Как Българска социалистическа партия ще реши този спор?

- Ще водим договаряния. Не сме коментирали кадрови въпроси, съответни имена. И преди декларирахме, че е разумно министър-председателят да бъде излъчен от победилата в изборите групировка.

Това значи ли, че ще приемете каквато и да било кандидатура на " Продължаваме промяната "?

- Каквато и да е няма по какъв начин да стане, защото към този момент имаме много безапелационна позиция и към този момент при първия мандат " Продължаваме промяната " се съобрази. Тогава и в този момент нямаме основни възражения по това дали да бъде Асен Василев или някой различен, само че някъде би трябвало четирите обединения да се срещнат. Да оставим това на договарянията.
Тоест, Българска социалистическа партия съгласна ли е Асен Василев да е претендентът за министър председател?

- По принцип имахме решение да подкрепим държавно управление с първия мандат, за който за министър-председател беше избран да бъде Асен Василев. Нямаме аргументи да ревизираме това в този момент, само че ще търсим общо единодушие сред четирите обединения. Малко е рано да предпоставяме.

Да не слагаме каруцата пред коня. Нека първо да се договорим към програмата

Ако имаме схващане четирите обединения по програмата, което ще значи, че има болшинство в Народното събрание за нея, тогава ще разясняваме съответните персони.

С всички условности, най-много поради изискването да се одобри антикорупционния закон, ми звучи нереалистично. Или бъркам в преценката?

- Всичко е допустимо, тъй като при първите диалози отделяме задоволително време, с цел да се ориентираме кой къде стои, ще търсим по-късно общите неща. След първите диалози процесът може да стартира доста бързо, според от това къде са пресечните и проблемите точки, можем ли да намерим решение по тях. Ако не, ще задържим още.
Има разнообразни тълкувания на Конституцията. Има схващане, че парламентарната група, получила третия мандат, няма период, в който да показа претендент за министър председател. Тоест, има малко повече време и е планувано да има повече еластичност, тъй като е финален късмет за държавно управление.

Не се ли чете малко както дяволът чете евангелието. Друго тълкувание, таман тъй като текстовете на Конституцията не са еднопосочни, че не трябва да се бави третия мандат, таман тъй като няма устойчиво ръководство и се приказва в тълкувателно решение за " ускорение на процедурата "?

- Има го изискването, че би трябвало да е в рационален период, въпреки да не е оказано категорично, че е седемдневен съгласно някои конституционалисти. Ще преценим деликатно.

Ако забележим, че няма болшинство за програмата, се обезсмисля въобще концепцията да излъчваме претендент за министър председател

Има два детайла: програмата с съответните неща и мисля, че до края на седмицата ще можем да си изясним има ли схващане по това. По-детайлният метод обаче, който предлага " Продължаваме промяната " за антикорупционното законодателство, може да се окаже спорен. Особено, в случай че от едните се сложи изискването, че би трябвало да се одобри по този начин, както е импортиран и в случай че другите кажат, че са подготвени да го одобряват, само че би трябвало да има промени. Ако се договорим, че потегляне към приемане на този законопроект, ще седнат екипите и в случай че би трябвало, ще заседават през целия ден, с цел да се почисти общ законопроект, който да мине през Народното събрание. През това време можем да подготвим всичко останало.
Вижда ли Българска социалистическа партия в бъдещия кабинет места за министри на " ИТН "?

- Ако вземат участие в обединението не виждам аргументи да нямат министри, само че това е и тяхно решение. Има разнообразни подходи: може някоя от обединенията да реши, че ще поддържа, само че няма да има министри (за това има сигнали от " Демократична България " - бел. авт.). На първо място е значимо да се подсигурява болшинството в Народното събрание и по-късно са министрите.

Като групировка, която в този момент носи отговорността да се намерят компромисите и балансите, не можем да тръгнем с предварителни условия към диалозите с сътрудниците. Разбира се, откакто проучваме позициите, ще преценим дали има пресечни точки и въобще допустимо да стигнем до такова болшинство.

В този подтекст оценката на Българска социалистическа партия за министрите на " ИТН " каква е? Или за министрите на другите две партии в някогашната четворна коалиция?

- Ще спестя оценките в този момент, тъй като до момента в който водим договаряния, това е последното, което би трябвало да създадем. Оценки ще даваме, когато създадем новото държавно управление.

Допускам, че при образуването на новия кабинет може би ще има промени, само че това са единствено мои догатки.

Питам Ви за министерски места за " ИТН ", тъй като от името на самостоятелните депутати Георги Георгиев сподели, че...

- Това несъмнено отново е част от позиционирането. Теоретично видяно би могло и без отделилите се от " ИТН " (общо депутатите на " Продължаваме промяната ", Българска социалистическа партия, " Демократична България " и останалите в групата на " ИТН " са 127 - бел. авт.), само че не би следвало да е по този начин. Надявам се да намерим единодушие преди всичко към програмата. Те бяха подготвени да поддържат програмата, която договорихме при първия мандат. Същата е и в този момент, която е основа на диалозите. Ще забележим " ИТН " дали ще предложат още нещо. Допускам, че и да предложат, надали би било толкоз недопустимо. Ако напусналите " ИТН " са били подготвени да поддържат програмата на държавно управление без " ИТН " и същата е в този момент, не е ли по-важно какво осъществя това държавно управление. Струва ми се, че това е главният въпрос.

А може ли да предложат още едри неща и да стане още веднъж неизпълнима?

- Всичко е допустимо, не мога да злоупотребявам, да забележим какво ще се случи. Нека да забележим какво ще предложат, може някои неща да се включат за сметка на други.

При всички случаи след първичните двустранни диалози в някакъв миг ще би трябвало да седнем и четирите партии дружно, в случай че забележим, че има напредък.

Тогава към този момент могат да бъдат изчистени детайлите.

Министерството на земеделието е на Българска социалистическа партия и поради подчинената ѝ организация по горите към този момент влезе в. Реформата обаче е включена в законодателната стратегия при ново ръководство. Този път ще отстъпи ли Българска социалистическа партия?

- Ние нямаме някаква твърдо закрепена позиция по този въпрос. Имаме разминавания с " Продължаваме промяната ", или по-скоро с обособени хора по тематика гори.

Неколкократно се разбра, че от Министерството на земеделието, дружно с горските стопанства. Един от съперниците беше таман Българска социалистическа партия...

- Нали въпреки всичко би трябвало да се вършат и взаимни отстъпки. След като това е толкоз значимо за " Продължаваме промяната ", дано да създадем тази отстъпка. Записано е в програмата. Разбира се, ще прегледаме още един път всичко, което е написано в нея. Това ще ни даде опция ние евентуално да настояваме за нещо друго. Така е в една коалиция.
В законодателната стратегия, към която сте се обединили с " Продължаваме промяната " и " Демократична България ", не се планува връщане на хартиените бюлетини. Отказва ли се Българска социалистическа партия от обединението си по тематиката с ГЕРБ и Движение за права и свободи, или продължава да пробва да прокарва решението през идващите две седмици?

- Нека не предпоставяме какъв брой седмици остават на Народното събрание. Може да са много повече. По този въпрос нямаме единна позиция с сътрудниците от обединението. Това не ни не разрешава да предлагаме законодателство, което не е контрактувано и да търсим друга поддръжка.

Кое ще надделее - за връщането на хартиените бюлетини или разговорът, който водите с сътрудниците тези дни?

- Не бива едното безусловно да се свързва с другото. Да, даваме си сметка, че по тематиката с хартиените бюлетини, даването на избор дали да се гласоподава с машина или бюлетина, ни слага в недобра компания, само че за нас това е значим въпрос.

Обмисляли и преценявали сме деликатно. Машините имат своите триумфи в някои детайли, само че сътвориха проблеми в други. Преценихме, че на този стадий бихме предпочели да се върне, може би въпреки и за прочут интервал от време, разновидността с избор сред машина и хартия. Местните ни структури ни осведомят, че страхът от машините е предотвратил гласуването на значителен брой хора.

Не е ли работа на партиите да образоват структурите и гласоподавателите си на машините, вместо да се отваря още веднъж Изборния кодекс?

- Това е нашата преценка, в края на краищата това е политическото ни решение. Към момента не се събира нужното болшинство за тази смяна. Допускам, че тя няма да се случи, изключително, в случай че изборите са в този момент през октомври.

Вчера международните медии оповестиха, че и Еврокомисията прикани страните членки да понижат използването., че би трябвало да се договаря с съветската компания?

- Смятаме, че би трябвало да се договаря с всички, които евентуално могат да подсигуряват доставки на допустимо най-ниска цена. Това значи в това число и " Газпром ". От прессъобщение не можем да извадим заключения и управнически решения. Когато пристигна моментът за такива договаряния, се преценя кой, какво и по какъв начин може да направи. А и това известие въпреки всичко е за " Северен поток ", а нашият газ не идва оттова.

В управническата стратегия е записано " договаряния с всички вероятни снабдители ", без категорично да загатваме " Газпром ". Може да не е за същите количества, може да е за по-малки, да диверсифицираме източника на този газ, с цел да можем да си подсигуряваме топла зима и газ за стопанската система.

Общите формулировки демонстрират видимо единодушие, само че на процедура може да са поле за раминавания. Категоричността на държавното управление за отхвърли да се заплаща в рубли, макар спрените доставки, е на Кирил Петков и Асен Василев?

- Това тъкмо не беше мотив за горделивост, защото доста други страни не го направиха, само че ние явно искахме да бъдем отличници. В техните очи евентуално по този начин е изглеждало. Аз споделям, че по този начин, както сме го записали, отваряме опцията да се договаря и с " Газпром ".

Освен това, договорът с " Газпром " изтича тази година и би трябвало да се водят нови договаряния, в случай че желаеме газ от Русия от идната година. При тези нови договаряния могат да се заложат и изискванията, които за нас биха били преференциални.

( " Газпром " спря доставките до България в края на април - бел. авт.), беше доста под напрежение миг. Може би поради това прибързаха сътрудниците от " Продължаваме промяната ", в тази ситуация министър-председателят.

Българска социалистическа партия участваше в ръководство, което: прокара условия, при които да стартира договаряния за присъединение към Европейския съюз,, тъй като държавното управление отхвърли да заплаща в рубли, бяха изгонени. Как се приема това в структурите ви?

- Тези неща просто нямаше по какъв начин да бъдат част от съдружното съглашение. Решенията за тях бяха взети без нужната консултация. Всъщност, това е един от проблемите на съдружното държавно управление в ръководство до момента.

Ще бъдем доста деликатни по тематиката съгласуваност в последващо ръководство и ще има основни промени по това.

Като споделяме за седемдесетте изгонени съветски дипломати и чиновници, някой ден историята ще посочи тъкмо кой какво е правил. Запознахме се с детайлите и те не приказват в интерес на това решение.
Намеквате, че за не е открито удостоверение за шпионаж. Бихте ли бил по-детайлен?

- Не мога да бъде по-детайлен. Но по съгласно мен неприемлив метод бяха обвързани два правилото на дипломацията: за целесъобразния режим на взаимност, т.е. дипломатическото наличие в една страна да бъде съизмеримо с дипломатическото наличие на отсрещната страна-партньор. По-просто казано: колкото дипломати имаме ние в Москва, толкоз съветски да има тук в София.
Това беше по неприемлив метод обвързано с тематиката за шпионажа и оповестяването на чиновници за " личност нон грата " за дни. На съвещание на Министерски съвет е обсъждан един отчет, направен от Външно министерство, съответно по тематиката взаимност. В него се споделя, че българските дипломати и чиновници са еди-колко си, съветските са еди-колко си.

Въобще концепцията за три дни да се изгонят 70 индивида не е обсъждана.

Когато се пристъпва към правилото на реципрочността, това не се прави едностранно, без диалози с отсрещната страна, в тридневни периоди.

Според данни в проучване на " Отворено общество " и в партията наподобява се преценявате с това - пречи ли на Българска социалистическа партия и по какъв начин?

- Естествено, че Българска социалистическа партия ще се преценява с хората, които членуват в Българска социалистическа партия или гласоподават за нея. Ние се опитваме да прокарваме един оптимално рационален метод във връзка с политиката към Русия, тъй като по начало - освен поради нашите гласоподаватели - ние не считаме, че тъкмо България би трябвало да изпада в крайностите, в които изпадат други страни-членки на Европейския съюз и НАТО, които обаче имат исторически тежко минало с Русия. Там самото общество е мощно анти-руски настроено. В България, където обществото в по-голямата си част има положително отношение към Русия, министър-председателят и това държавно управление се опитваше да води политика, която беше присъща за най-крайно анти-руските страни в Европейския съюз.
Мисля, че по този метод в допълнение утежняваме способността на България да води политика към Русия, която да регистрира ползите и на двете страни и да се отнася с почитание - те към нас и ние към тях. Смятам, че има потребност от едно центриране на българската политика, което да не се мята в крайности, без, несъмнено да компрометираме политиката на Европейския съюз и НАТО.

Това е безусловно допустимо

Към финала на изявлението няколко въпроса и за Вашата роля в Българска социалистическа партия: декларирали сте на съвещание на Националния съвет, че повече не желаете да сте зам.-председател по външната политика. Реши ли се за това дефинитивно?

- По тези въпроси, в случай че има нещо, за което би трябвало публично да бъдат осведомени медиите и жителите, ще излезе от пресцентъра на Българска социалистическа партия и от мен персонално. Не е съществено да се цитират полемики в Националния съвет, мисля, че не е съществено.

Но въпреки всичко, с цел да няма някакви подозрения, дано да кажа: аз предложих да изберем интернационален секретар, който да поеме в по-голяма степен интернационалните и външнополитическите въпроси. Защото след интензивността става все по-голяма, а и имам отговорности в Народното събрание. Аз не желая да съсредоточвам в себе си прекомерно доста отговорности, с които не съумявам да се оправям. Това беше тълкувано по най-различни способи, само че няма никакви драми по този въпрос.

Каква е разликата сред зам.-председател по външната политика и секретар по външната политика?

- Аз съм бил и преди секретар по интернационалните въпроси и външната политика на Българска социалистическа партия. Въпрос на преценка е по какъв начин се провежда активността. Има партии, в които има зам.-председател, който чисто политически следи тематиката, има и интернационален секретар, който движи и организационни въпроси, поема някои външнополитически неща, изготвя информации. За това става въпрос, не търсете драма.

Дистанцирането Ви от воденето на външната политика в Българска социалистическа партия би трябвало ли да се пояснява като разграничение от външната политика, която води Българска социалистическа партия или от управлението?

- Не, не го разбирайте като разграничаване. Просто чисто физически не съумявам да се оправя с всичко. Ситуацията в Народното събрание, изключително в този момент, когато, от ден на ден ми стават уговорките там.

Не се дистанцирам от нищо. Аз вземам участие във образуването на външната политика, аз я представям

Има въпроси, по които имаме разнообразни отзиви. Имаме съвет по външна политика, който дефинира главните позиции. След полемиките, които водим, излизаме с обща позиция и това е позицията на Българска социалистическа партия. Кой какво мисли самичък по себе си, самостоятелно, няма никакво значение. Ние сме сериозна партия и решенията се взимат групово.



Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР