БСП няма да влезе в пленарна зала и да участва

...
БСП няма да влезе в пленарна зала и да участва
Коментари Харесай

БСП няма да участва в обсъждането на бюджета в Народното събрание

БСП няма да влезе в пленарна зала и да взе участие в разискването на бюджета. Това разгласи зам.-председателят на парламентарната група на левицата Крум Зарков на ексклузивен брифинг в Народното събрание. Възраженията им са както по параметрите на бюджета, по този начин и по метода, по който разискването му влиза в дневния ред.

„ Парламентарната група на Българска социалистическа партия няма да поддържа бюджетите на управническо изтощение, които ни се оферират от държавното управление. И защото ръководещите и болшинството им го знаят, ползват невиждани до момента способи за силовото му превозване през българския парламент, само че не по този метод. Не по метода на джипката, вкарана в Народното събрание “, съобщи Зарков.

Преди това депутатите се скараха поради днешната стратегия в Народното събрание, която в последния миг беше изменена. На председателски съвет тази заран е решено в дневния ред да влязат бюджетните закони на първо четене - на ДОО, на НЗОК и за държавния бюджет. От Българска социалистическа партия реагираха остро на обстановката в пленарна зала, защото близо час депутатите не успяваха да съберат нужния кворум.

Последваха и продължителни пререкания поради поименна инспекция.

От Българска социалистическа партия оповестиха още, че ще изискат от способените органи информация дали ръководещите са обезпечили кворум с депутати, сложени в карантина.

Иван Ченчев съобщи: „ Ние настояваме това да се случи в незабавен порядък, тъй като всеки един от нас, всички народни представители, е обикновено да се тормозим за здравословното си положение. Не желаеме нищо повече, с изключение на да работим в безвредна среда. Дали това е по този начин и дали все още на регистрация през днешния ден е имало карантиниран депутат, би трябвало да ни каже министърът “.

Минути преди 10 часа се записаха 121 народни представители и смяната в дневния ред беше гласувана.

Социалистите желаеха бюджетните закони да отпаднат, защото се нарушава правилникът на Народното събрание. Филип Попов от левицата уточни претекста, че „ нашият устав планува, че отчетът по съответния законопроект за първо четене следва да бъде импортиран в пленарна зала не по-рано от 24 часа от гледането му на комисия “. „ Този период не е изминал. Моля да се съблюдава правилникът и тази точка да отпадне “, настоя той.

Съпартиецът на Филип Попов - Георги Свиленски упрекна ръководещите, че нарушават правилника и работят по заповед. „ Не може да се гледа нещо в зала, преди народните представители да имат отчетите 24 часа по-рано. Разбирам, че би трябвало господин Борисов да изкара още някой и различен месец във властта. Мисля, че понеделник, вторник, сряда, четвъртък, има задоволително време да се срещнат народните представители, с цел да гласоподават както би трябвало - по съвест, а не както би трябвало - по заповед “, съобщи той.

Предложението на Българска социалистическа партия не беше признато и бюджетните закони останаха в дневния ред. Поименна инспекция, поискана от ГЕРБ, откри 130 депутати в залата.

Преди това обаче ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева настоя да бъдат маркирани и алените депутати, които все още бяха там. Левицата оспори и инспекцията.

Таско Ерменков и всички включени в нея депутати от Българска социалистическа партия желаеха да бъдат извадени от листата с присъстващи народни представители. „ Кворумът ви не е законен сега по метода, по който го откриха с тази поименна инспекция “, акцентира той.

В отговор председателстващият съвещанието Валери Симеонов съобщи: „ Това, което персонално аз видях, както и над 100 народни представители – вашето тяло беше в тази зала. Вашето тяло го видях персонално “.

От Движение за права и свободи също показаха противоречие с поименната инспекция. „ Превръщането на поименната инспекция единствено и свеждането ѝ до физическо наличие в залата значи, че вие приемате да отнемете свободната воля на народните представители да заявят своето присъединяване в тази поименна инспекция. И го вършиме, забележете, за приемането на главния закон на Републиката годината, няма различен по-голям от Законът за бюджета “, показаха от придвижването.

Караянчева бе безапелационна, че правилникът е спазен: „ Когато цитирах имената на тези сътрудници, те бяха в залата и бързаха да излезнат през вратата. Направете информация със стенограмата “.

От Българска социалистическа партия оповестиха, че ще сезират Конституционния съд за нелегитимната съгласно тях инспекция на кворума.

Левицата изиска от здравния министър Костадин Ангелов, който също бе в залата, информация за броя на болните и карантинираните депутати, която им бе отказана.

След това съвещанието продължи с измененията в Закона за изключителното състояние.

По-рано депутатите одобриха да отпадне парламентарния надзор, в който трябваше да вземат участие вицепремиерите Марияна Николова и Екатерина Захариева и четирима министри.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР