БСП настоява задължително министър-председателят да се явява поне веднъж месечно

...
БСП настоява задължително министър-председателят да се явява поне веднъж месечно
Коментари Харесай

БСП предлага Борисов да се отчита веднъж месечно в парламента

БСП упорства наложително министър-председателят да се явява най-малко един път месечно в Народното събрание. В тази връзка парламентарната група на "БСП за България “ внася промени в Правилника за организацията на активността на Народното събрание, посредством които да задължи премиера Борисов да се явява най-малко един път месечно в пленарната зала, с цел да дава доклад за работата на държавното управление и за осъществяването на неговите цели. Това заяви зам.-председателят на парламентарната група на левицата Крум Зарков.

Той изясни, че предлагането е да се възвърне така наречен блиц-контрол, който е съществувал в предходното и по-предишното Народно заседание. По думите му тази процедура изисква в последните до 2 часа на съвещанието, всяка първа сряда на месеца министър-председателят и зам.министър-председателите да се явяват, с цел да дават отговор на въпросите на народните представители от всички парламентарни групи. Зарков добави, че когато по уважителни аргументи не могат да създадат това, ръководителят на Народното събрание би трябвало да уговори с тях дата, когато да дават отговор.

"Това е изключително значимо, с цел да се възвърне същинската контролна функционалност на Народното събрание “, безапелационен бе социалистът и напомни, че Българска социалистическа партия се е застъпвала за тази позиция още при започване на работата на Народното събрание, когато това "постижение на българската парламентарна народна власт " е било анулирано. Зарков изясни, че претекстовете на ръководещите тогава са били няколко. Единият от тях е бил, че министър председателят по този начин или другояче може да бъде запитан в постоянния парламентарен надзор. Практиката обаче демонстрира, че с трикове при разпределянето на ресори, както и защитаван от председателството на Народното събрание, Борисов се е явил едвам няколко пъти. Другият мотив е, че така и така всичко е толкоз транспарантно, че публицистите питат министрите за всичко и всичко е ясно. Зарков съобщи, че от този момент сме станали очевидци на странни практики – конференции без преса, брифинги с изключени микрофони.

"Ние, като съпротива, би трябвало да създадем вероятното нито един въпрос, който касае българите, да не бъде подценен и въпросите да бъдат сложени ", заключи социалистът.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР