БСП настоява парламентът веднага да разгледа предложението на социалистите за

...
БСП настоява парламентът веднага да разгледа предложението на социалистите за
Коментари Харесай

БСП настоява парламентът да позволи видеонаблюдението при броенето на бюлетините

Българска социалистическа партия упорства Народното събрание незабавно да прегледа предлагането на социалистите за смяна в Изборния кодекс, което планува опцията да има видеонаблюдение при броенето на бюлетините и съставянето на протоколите.

Социалистите внесоха законопроекта си през януари, само че евентуално няма да бъдат подложени на гласоподаване преди приключването на мандата на настоящия парламент, тъй като това зависи от отрасловата комисия и управлението на Народното събрание. Управляващите пък неколкократно дадоха да се разбере, че няма да вършат промени в изборния закон преди парламентарния избор.

" Нашият законопроект е импортиран на 21 януари и до ден-днешен няма придвижване по него макар настояването ни. За нас това не е изненадващо, тъй като ръководещите се опасяват от истината за изборите и явно не желаят да придвижат въпроса за видеонаблюдението. Но за нас този въпрос е извънредно значим ", акцентира Нинова.

Проектът на Българска социалистическа партия планува камерите в секциите да предават онлайн броенето на бюлетините и съставянето на протоколите. Освен това оферират да се прави запис, който може да служи в съда като доказателство, в случай че има подозрение или сигнали за злоупотреби в изборния ден.

" Всички знаете, през годините сме били очевидци на операции, на напън върху хората, на платен и корпоративен избор. В момента обстановката е още по комплицирана поради кови рецесията и страха на хората да излязат да гласоподават. Tака че задачата ни става двойно по-важна - да осигурим оптималната изборна интензивност и да подсигуряваме на българските жители, че гласът им ще бъде регистриран по този начин както е подаден ", сподели още Нинова
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР