БСП изрази готовност да започне разговори с всички партии в

...
БСП изрази готовност да започне разговори с всички партии в
Коментари Харесай

Нинова: Не слагаме разделителни линии, а това, което ни обединява

БСП изрази подготвеност да стартира диалози с всички партии в опит да се сформира постоянно държавно управление. Това съобщи водачът на столетницата Корнелия Нинова по време на брифинг след Националния съвет на столетницата, на който социалистите обсъждаха третия мандат в продължение на два часа.

Лидерът на Българска социалистическа партия регистрира като " положително начало " обстоятелството, че съвсем всички парламентарно показани групи са декларирали, че са подготвени да вземат участие в диалозите. " Дали ще е двустранно, или ще има обща среща, ще уточним. Не съм се обаждала на никого ", отговори Нинова на въпрос по отношение на формата на диалозите. И добави, че датата за начало на лидерските срещи ще бъде конкретизирана още на следващия ден. Тя даде обещание, че няма да се злоупотребява с времето, само че не може да се ангажира с това в кой ден мандатът ще бъде върнат. 

" Ще поканим водачите на среща. Първо ще ги попитаме имат ли воля за сформиране на държавно управление, или единствено се показва такава. Ако партиите покажат предпочитание за сформиране на кабинет, тогава ще се премине към идващите стъпки –  какви задания да бъдат предоставени и в какъв формат да се вземат политическите решения, в случай че се стигне до сформиране на държавно управление ", сподели Нинова. Според нея въпросът е значим не просто от организационна позиция, само че и поради хоризонта за работа на Народното събрание. " Една лидерска среща би лишила единствено ден, а диалози с всеки поотделно може и да са в шест дни, доколкото никой от водачите не отхвърли диалози с левицата ", сподели Нинова. И акцентира, че Българска социалистическа партия към момента няма претендент за премиерския пост, само че и че той би трябвало да бъде " равноотдалечен и еднообразно утвърден от всички ".

" Не слагаме начело разграничителните линии, а търсим това, което ни сплотява. За нас това са 4 въпроса – бюджетът за 2023 година Второто, което ни сплотява това са общите старания за приемането ни в Шенген. Трето – законите по Плана за възобновяване и резистентност и проверката в частта енергетика. И четвъртото – правосъдна промяна. Ако някои от сътрудниците желаят и други тематики, това щебъде добре пристигнало, подготвени сме за диалози “, сподели Нинова.

На въпрос дали Българска социалистическа партия ще изпълнят обещанието си, че няма да се коалират с ГЕРБ Нинова изрично съобщи: " Никога с ГЕРБ " – ние сме удържали на това, което споделяме ". 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР