БСП иска президентът да назначава председателя на антикорупционната комисия като

...
БСП иска президентът да назначава председателя на антикорупционната комисия като
Коментари Харесай

БСП иска Румен Радев да назначи новия шеф на КПКОНПИ

БСП желае президентът да назначава ръководителя на антикорупционната комисия като номинациите ще са негови, а не на политическите сили, разгласи пред публицисти в Народно събрание водачът на социалистите Корнелия Нинова.

Вчера изтече срокът политическите сили да предложат своите претенденти за КПКОНПИ. Те са две - консенсусната номинация на ГЕРБ и "Обединени патриоти " за Сотир Цацаров, и на "Воля " - депутатът Симеон Найденов.
Като направи конкретизиране, че позиция е персонална, а не опит за еднолично налагане на решение на групата, Нинова съобщи, че ще гласоподава "против " настоящия основен прокурор и срещу кандидата на "Воля ". ПГ на "БСП за България " ще вземе публично решение откакто изслуша двамата претенденти.

ГЕРБ и Оперативна програма издигнаха кандидатурата на Цацаров за ръководител на КПКОНПИ

Причината е, че още първоначално социалистите са били срещу приемането на антикорупционния закон в този му тип, съгласно който депутатите избират кой да оглави КПКОНПИ.

Комисията беше основана сбъркано, тъй като, през времето, когато е работила, нито един политик от високите етажи на властта не е наказан за корупция, изясни Корнелия Нинова. Нещо повече, добави тя, самият ръководител на комиисята се оказа забъркан в корупционни практики, което с времето потвърди нашето решение, че тя няма да сработи. Затова Българска социалистическа партия са внесли още веднъж неприетия техен закон за битка с корупцията.
На второ място, разяснява Нинова, не може депутатите, ръководещото болшинство най-много, само че и ние, да излъчваме индивида, да го избираме и назначаваме, страната да му заплаща заплата, т.е. държавното управление и да чакаме, че той ще ни проверява обективно за корупция и ще ни съобщи на съд.

Сега ни оферират повече от същото - до момента имахме корупция, в случай че комисията и ръководителят й продължат да работят по този закон, ще имаме повече от същото, акцентира Корнелия Нинова.

Затова и социалистите считат, че президентът като институция, определена директно от хората, която не раздава и не разпределя еврофондове, т.е. е справедлив, е най-хубавият вид да назначи ръководителя на антикорупционния орган, а не това да бъде функционалност на Народното събрание.

Нинова изясни, че точно от тези съображения не са излезли със свое предложение за ръководител на КПКОНПИ, в противоположен случай - би било двуличие и в прорез с позицията им за комисията. Дори и теоретично да го създадат, аритметиката демонстрира, че, с изключение на от Движение за права и свободи, не биха могли да търсят от друга парламентарна мощ поддръжка, нещо, което те не желаят.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР